Ко је новинарка РТРС која је уживо рекла да ради на црно

Новинарка која се 10. октобра уживо јавила у програм РТРС и јавно признала да она и њене колеге годинама раде на црно зове се Хана Хаџибеговић.

недеља, 15 октобра, 2017 / 11:38

Она је постала звијезда друштвених мрежа и медија у региону након што је у временској прогнози у Дневнику РТРС објавила фотографије полуголог Николе Шпирића како сакупља кромпир.

Емисија Српска Данас, емитована на програму РТРС у уторак 10. октобра, бавила се темом рада на црно, а у студију су о тој теми са водитељем Марком Вејићем разговарали Божана Радошевић из Савеза синдиката РС, Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС, Зоран Микановић, главни републички инспектор рада и Мира Васић, помоћница министра за рад.

Када су на ред дошла питања гледалаца, у програм се директно јавила Хана Хаџибеговић и упитала госте у студију да ли им је познато да се у телевизији чији су гости не поштује Закон о раду и да многи новинари раде на црно.

– Да ли знате да управо на телевизији на којој гостујете има толико нерегуларности, посебно које се тичу хонорарних радника који преко двије и по године знају потписивати уговоре о привременим и повременим пословима који се смију потписивати, односно на основу којих се смије радити само 90, односно 60 дана у години, а ми радимо и по 8-9 година? Конкретно, у мом случају, двије и по године – рекла је млада новинарка у директном укључењу.

На питање водитеља Марка Вејића: Како се ви зовете? – дјевојка је кратко одговорила: Ја сам ваша колегиница. Хвала Марко што сте ми омогућили да се јавим у програм!

Након што је овај скандал доспио у медије, на РТРС-у је проведена опсежна истрага и утврђено да је овај невиђени блам Јавног РТВ сервиса Републике Српске приредила управо водитељка временске прогнозе у Дневнику РТРС, Хана Хаџибеговић.

Хана је, како наводе извори Истинито, тражила од генералног директора РТРС Драшка Милиновића да је прими у стални радни однос, јер већ двије и по године ради као хонорарац, а у међувремену се удала и планира породицу. До сада је радила по уговорима о привременим и повременим пословима, али је Милиновић одбио да је прими у радни однос на неодређено вријеме, због чега је одлучила да изађе у јавност и проговори о свему.

У кратком разговору за Истинито казала је да не жели да говори за медије на ту тему и да је рекла све шта је имала, као и да не вјерује да би то нешто промијенило у вези са стањем на РТРС. Такође је рекла да је трудна и да не планира више продужавати уговор са РТРС-ом када истекне.

Хана Хаџибеговић постала је позната широм региона након што је у временској прогнози у другом Дневнику РТРС објавила фотографије СНСД-овог функционера и посланика у Представничком дому парламента БиХ Николе Шпирића. На тим фотографијама Ширић се го до појаса фотографисао на имању у околини Дрвара, док је сакупљао кромпир.

Несвакидашњи јавни иступ Хане Хаџибеговић већина младих новинара сматра храбрим потезом, али су очито сви свјесни да једна ласта не чини прољеће и да се стање у вези са поштовањем Закона о раду на РТРС неће ускоро промијенити.

На упит портала Истинито Републичкој управи за инспекцијске послове о јавно изнесеној тврдњи да на РТРС новинари годинама раде на црно и то пред главним републичким инспектором за рад Зораном Микановићем, још нико није одговорио.

Наше питање је гласило: Шта је Инспекторат предузео у вези са конкретним случајем, односно јавно изнесеном тврдњом о раду на црно на РТРС?

(Истинито)2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор