Ко ће водити изборне штабове?

Иако се још увијек нагађа ко ће бити кандидати странака из Српске на општим изборима, зна се ко ће водити изборне штабове.

четвртак, 22 фебруара, 2018 / 07:52

Изборни штабови координишу посао од сакупљања потписа, пријаве кандидата, обезбјеђивање средстава, усмјеравања кампање кандидата… Шеф изборног штаба спроводи оно што су договорили страначки органи, и што је договор прецизнији, мање је прилике да утиче, јер његова улога није креативна. Многи сматрају да се њихова улога прецјењује – ако је има пуно, значи да ствари нису од раније посложене како ваља.

За шефа изборног штаба СДС именован је Драган Мектић. На изборима 2014. ту функцију је обављао Младен Босић, а 2010. тадашњи генерални секретар Драган Ћузулан.

Милићевић замијенио Мектића на челу изборног штаба СДС

ПДП је за ту функцију одредио Славишу Марковића, првог човјека бијељинског одбора. У протекла три изборна циклуса на том мјесту је био генсек ПДП Игор Црнадак. Такође, за различите нивое избора именује се други штаб. Штаб Младена Иванића 2014. водио је Бранислав Бореновић, а могуће је да ће то бити и овај пут.

СНСД је за шефа обично именовао генералног секретара. Дуго је то био Рајко Васић, а на последњим локалним изборима Лука Петровић. Изузетак је била 2014, када је штаб водио Славко Митровић. На овим изборима, мимо очекивања, Милорад Додик је објавио да ће он обављати ту функцију.

ДНС је за шефа изборног штаба именовао Драгомира Јовичића, а СП Слободана Протића. Обојица су ту функцију обављали и током локалних избора. Уједињена Српска ће као и прије двије године на то мјесто поставити адвоката Дарка Кременовића. Прије четири године, штаб НДП је водио Драган Чавић, а за сада нису саопштили кога планирају ове године.Оставите одговор