Ко ће се и када извинити у ваше име?

Небојша Вукановић се позабавио недавним извињењем за "гријехе из прошлости" од стране "јавног сервиса европске Србије". Пише: Небојша Вукановић Прије неколико дана новоизабрани Управни одбор РТС-а упутио је извињење грађанима, али и комшијама, националним мањинама, опозиционим лидерима и свим осталим који су, по њиховом мишљењу, били нападани и дискредитовани те били предмет клевета, увреда и […]

понедељак, 30 маја, 2011 / 07:51

Небојша Вукановић се позабавио недавним извињењем за "гријехе из прошлости" од стране "јавног сервиса европске Србије".

Пише: Небојша Вукановић
Прије неколико дана новоизабрани Управни одбор РТС-а упутио је извињење грађанима, али и комшијама, националним мањинама, опозиционим лидерима и свим осталим који су, по њиховом мишљењу, били нападани и дискредитовани те били предмет клевета, увреда и „језила мржње“ од стране ове медијске куће током деведесетих.
Тако се нови Управни одбор придружио новом европском обичају садашње власти у Србији, да се извини за све и свашта, и скоро да ће се Србија осјећати одговорном када Америку погоди нова олуја или нека друга природна непогода, јер наши сународници нису учинили довољно да је спријече!
Под чијим је притиском донесен и шта је био циљ овог „европског“ потеза нове управе предвођене Предрагом Г. Марковићем многима није јасно, али сам се јуче након специјалног програма о хапшењу генерала ратка Младића запитао ко ли ће се Србима извинути за оно што сада ради Тијенићев „медијски јавни сервис Европске Србије“.

Гдје ти живиш?

Као да прати неке ударне вијести из Америке, ова српска национална тв кућа у специјалном програму поводом хапшења бившег команданта Војске Републике Српске, преузимала је вијести, кадрове и изјаве ЦНН-а и осталних глобалних телевизијских кућа, које су Србима од раније познате по „објективном“ изјашњавању о дешавањима у грађанском рату након распада бивше Југославије.
А онда је европски медијски сервис емитовао и кратку биографију генерала Ратка Младића, које се не би постидио ни ХРТ, ФТВ и БХТВ. У краткој биографији новинарка је пропустила да каже да је генерал са двије године остао сироче, јер су му оца убиле усташе, да је као први у класи дипломирао на Војној академији у Београду са просјечном оцјеном 9.6, да је организовао и командовао одбраном Срба у Лици у РСК, те да је маја 1992. године формирао и успјешно командовао Војском Републике Српске до краја рата.
Није нашла за сходно да истакне је генерал Младић био велики ауторитет, да је заједно са војницима учествовао у ратним операцијама на првим линијама фронта, да је планирао и водио више великих војних операција, да је један од најзаслужнијих што се у последњем рату није поновило масовно страдање прекодринских Срба.

Шта треба истаћи

Новинарка је истакла да је генерал Младић одмах по доласку на челу Војске Републике Српске спровео више офанзивних акција у источној Босни и протјерао стотине хиљада муслимана. Већ у следећој реченици се каже да је врхунац био у љето 1995. Године, када је у операцији „Криваја“ заузета Сребреница и каже да је Младић „одговоран за страдање 8.000 муслимана“. Тенденциозни прилог завршен је генераловом изјавом по уласку у Сребреницу, да ће доћи до истраге потурица.
У наставку специјалног програма видјели смо плејаду објективних аналитичара, стручњака, експерата предвођену предсједником Грађанских иницијатива Миљенком Деретом. Ови проевропски стручњаци, који су се са Б92 у последње вријеме преселили на РТС, хорски су истицали велики успјех и државнички потез предсједника Србије Бориса Тадића и његове Владе, и наговјештавали да ће ово отворити нову страницу Србије и ојачати њен положај у међународној заједници.
Шлаг на торту Тијанићевог специјалног програма било је емитовање филма „Сребреничка поља смрти“, а циљ цјелодневног испирања мозга вјероватно је био да се грађани убиједе и увјере да је руководство Србије урадило праву ствар и да се не ради о издаји већ државничком потезу.

Своје се месо не једе (ако нисте Србин)

Нећу и не желим да говорим о одговорности генерала Ратка Младића за злочине који су почињени у последњем рату, јер ће о томе, када протекне неколико деценија и када се објективно проуче сви важни документи, коначну ријеч дати историчари. На свим странама у последњем грађанском рату догодили су се бројни и велики злочини, али за разлику од Срба, друга два народа и њихови медији поштују и штите своје ратне команданте.
Иако су емитовани бројни снимци стријељања и мучења заробљених војника и цивила, јавни сервиси у Федерацији БиХ никада нису команданта Петог корпуса Армије БиХ, Атифа Дудаковића, назвали ратним злочинцем и истраживали због чега он још увијек није процесуиран, иако постоје бројни докази и пријаве у Тужилаштву БиХ и Хашком трибуналу.
Послије недавне пресуде Анту Готовини и Младену Макрачу цијела Хрватска се дигла на ноге са жељом да се одбрани углед ратних команданата, али и тековина „Домовинског рата“. Хрватска радио-телевизија је предводила медијску кампању у којој је критикована одлука суда и у којој су величаване „Олуја“, „Бљесак“ и остале акције Хрватске војске, у којима је убијено неколико хиљада, а протјерано више стотина хиљада Срба.

„Говор љубави“ ХРТ-а

Хрватски новинари прелазили су преко страдања Срба, минимизирали их, и нико од њих није се усудио да отворено говори о брионским транскриптима, плановима и одговорности тадашњег хрватског цивилног и војног врха…
Нико није истраживао за која је кривична дјела осуђиван и шта је Анте Готовина радио док је био у Легији странаца, и када је напустио. Сви хрватски новинари прећуткују чињеницу да је Анте Готовина почетком осамдесетих био више година на робији због крађе дијаманата у Африци, и да је послије тога више пута осуђиван у Француској за разна тешка кривична дјела.

Други Срби – Други Гестапо

Али поједини Срби, посебно у Београду, нешто су друго. Историја нас је научила да су се појединици често трудили да буду већи католици од папе. Професор Милорад Екмечић недавно рече да је било довољно да Гестапо 1941. године каже да више не треба да буде Срба на Балкану, па да пола београдских интелектуалаца поздрави такву најаву; а ни данас се пуно тога није промијенило, осим што су можда други глумци у истим улогама.
Подаништво се данас цијени више него икад, али ипак треба понекада водити рачуна о посљедицама јавног рада. Питамо ли се да ли је Србија онаква каквом нам је РТС приказује, и јесу ли Миљенко Дерета, Наташа Кандић, Чеда Јовановић, Борис Тадић и остала дружина; једино лице Србије и њена савјест? Многи сматрају да нису, и да много критичније треба посматрати суморну стварност у Србији.

Боки полиглота

Чуди ме да колеге са РТС-а и других србијанских медија није заинтригрирало то што се Борис Тадић у важном и тешком тренутку нацији обраћао час на српском, а час на омиљеном енглеском језику.
Нисам још чуо да се предсједник неке државе својој јавности у пријестоници у важном тренутку обраћао на туђем језику. Осим, наравно, неких марионета у „банана државама“. Предсједнику је можда најважније шта ће о његовој најновијој побједи јавити ББЦ, ЦНН и други нам братски и наклоњени медији…
Ја цијеним што је наш Предсједник образован и полиглота, али нека са драгим колегама угодно на страним језицима ћаскама у уговореним терминима, у свом кабинету. Већина грађана Србије не говори енглеским језиком, и свакако да се не осјећа пријатно када на конференцији у Београду свог предсједника разумије тек након ријечи службених преводилаца. Ма колико језика говорио, чини ми се да ће не само ова, већ и будуће генерације разумјети потезе које је вукао Предсједник Полиглота!

Чекајући извињење

Није моје да коментаришем и цијеним рад новинара, али морам сам да се запитам ко ће се и када извинити нацији због начина рада и извјештавања Тијановићевог „јавног сервиса европске Србије“, јер је у њему и превише „говора мржње“ према грађанима који тај сервис плаћају.

Сигуран сам да некада и неко хоће, и то са много више аргумената и разлога него што је то недавно урадио нови Управни одбор РТС, предвођен г-дином Марковићем.0 КОМЕНТАРА

 1. Добар текст, а ово је једно од најшугавијих сопштења европског јаДног сервиса србије…x-(

  ово ни пас с маслом не би могао да прогута, с друге стране режимски медији су данас дебилнији и погубнији по националне интересе чак и од оних из времена једноумља!

 2. и треба да се извине.. и не само та телевизија..Тадић је говорио на енглеском јер га је неколико новинара у више наврата замолило да то што је рекао каже на енглеском.. и њихове молбе су се јасно чуле..мало мање емоција..а и што се тиче Дудаковића: Lider Demokratske narodne zajednice BiH Rifat Dolić izjavio je da su poslije hapšenja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića stvoreni svi uslovi da iza rešetaka završi i bivši komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković

  неће сви сигурно бити кажњени али неки хоће.. кад тад

 3. Чекај, чекај, лажеш ме да је теби та изјава прихватљива? Па послали смо у затвор све што је узело пушку у овом рату, макар и да ју очисти, а они ће сад рећи како су створени услови, али не и да ће дефинитивно бити, да се Атиф нађе иза решетака.
  Који новинар може натјерати ПРЕДСЈЕДНИКА једне државе да говори на страном језику у сопственој земљи? Је ли Санадер говорио на енглеском кад је Готовина ухапшен? Дај уозбиљи се и прекини да читаш те нездраве новине које оправдавају све јадне потезе које вуче Србија!

 4. Не серу они као прије 20 година, него политичари изражавају вољу народа, а телевизија преноси. Не говорим ја о хушкању и емисијама у којима нас оцрњују најстрашније ( за те емисије треба упућивати протестне ноте, али ко би имао муда то да уради ).
  Ако не знаш да читаш коментаре, уздржи се и од писања.

 5. Могу они сад да серу или не серу, како им воља за разлику од прије двадесет година кад је сасвим друга политичка конотација преовладавала, али не знам која је логика извињавати се за нешто што је давна прошлост у медијима!?
  Коме је сад битно како је уређиван дневник из 1993 у Србији??
  То је потпуно шизофренично, ако си промјенио реторику, ок, гурај даље тај европски фазон, па коме се свиди свиди, а коме је бљак нек буде бљак, а не да би показао неку вриједност свог новог програма пљујеш по старом!?

  То је толико пичкасто као и онај голман, што је обукао дрес партизана па пљунуо на Звездин дрес који је носио прије тога и у ком је био капитен тима, који је он прогласио за „ружну прошлост“!? одвратан менталитет те неке нове европске србије!

Оставите одговор