Ко ће бити у тиму за истрагу о трговини органима?

Конкурс за избор тима, који ће под окриљем Еулекса испитивати наводе о трговини људским органима на Косову, завршен је, али имена судија и тужилаца још нису позната, сазнаје "Блиц". Овај истраживачки тим ће бројати седам чланова, укључујући и специјалног тужиоца, који долази из једне од чланица ЕУ и до сада није радио у саставу Еулекса. […]

уторак, 14 јуна, 2011 / 12:46

Конкурс за избор тима, који ће под окриљем Еулекса испитивати наводе о трговини људским органима на Косову, завршен је, али имена судија и тужилаца још нису позната, сазнаје "Блиц".

Овај истраживачки тим ће бројати седам чланова, укључујући и специјалног тужиоца, који долази из једне од чланица ЕУ и до сада није радио у саставу Еулекса.

У тиму који би требало да испитају систем отмица, убистава и препродаје људских органа, као и умијешаност врха ОВК у ове операције, неће бити бивши главни хашки тужилац Карла дел Понте, која се сама препоручила да води истрагу за шта је добила и подршку српског тужилаштва, пише "Блиц".

Нови тим тужилаца и судија придружиће се већ формираном тиму Еулекса који од јануара спроводи прелиминарну истрагу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић рекла је листу да ће дио тима бити смјештен у Брисел, а дио у Приштини, која ће и задржати апсолутну јурисдикцију у овом процесу.

"Блиц" оцјењује да је одлука 27 чланица ЕУ о формирању овог тима покушај да се Србији само донекле изађе у сусрет, јер је процес, упркос инсистирању српске стране, па и самог извјестиоца Савјета Европе о трговини органима Дика Мартија, остао у рукама Еулекса.

Како "Блиц" незванично сазнаје, истрага коју води Еулекс од јануара тапка у мјесту и свела се на безуспјешне покушаје да се дође у посјед материјалних доказа који би потврдили сумње изнесене у извјештају Савјета Европе.

С обзиром да не постоји велики број материјалних доказа, јер је највећи део њих уништен у Хагу, успјех истраге почива на свједочењима очевидаца, који су разговарали са Диком Мартијем. Он је баш због тога више пута истицао да Еулекс не треба да руководи истрагом, јер нема капацитет да заштити свједоке.