Ко би знао шта то значи: Име Македоније не мора бити на македонском језику

Атина је направила уступке и одустала од захтјева да ново име Македоније мора бити на македонском језику, објавили су грчки медији.

понедељак, април 2, 2018 / 15:17

За тај уступак, како тврде грчки медији, Атина тражи промјену Члана 49. македонског Устава, који гласи: „Република (Македонија) брине о статусу и правима особа које припадају македонском народу у околним земљама, као и за Македонце у дијаспори, помаже њиховом културном развоју и подстиче везе са њима. Република брине за културна, економска и друштвена права грађана Републике у иностранству“.

Македонска информативна агенција наводи, позивајући се на дипломатске изворе, да уколико дође до значајног напретка у преговорима о имену Македоније, који су јуче настављени у Бечу, постоји могућност да ће се премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, састати након васкршњих празника.

Посредник Уједињених нација Метју Нимиц саопштио је након разговора са шефовима дипломатија Македоније и Грчке о рјешавању спора око имена да неријешена питања и даље остају и да ће разговори бити настављени.

„Оно што могу да кажем је да има тешких питања која морају бити ријешена, али по мом мишљењу, постоји велики напредак“, рекао је Нимиц послије састанка у Бечу, преноси Ројтерс.

Он је оцијенио да конструктивни састанци којих ће бити убудуће пружају повод за оптимизам у будућности.

Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас рекао је после разговора да се нада да ће на сљедећем таквом састанку постојати спремност за велики корак.

„Гледали смо детаље, тачке о којима смо сагласни и оне око којих нисмо. Идентификовали смо главне проблеме за сваку страну и надам се да ћемо на нашем сљедећем састанку бити спремни да предузмемо велики корак“, рекао је грчки министар спољних послова Никос Коцијас за телевизију ЕРТ.

Македонски министар спољних послова Никола Димитров оцијенио је да је састанак донио условни напредак.

„Условни напредак је постигнут у преговорима о имену зато што како напредујемо пролазимо кроз све тежа питања. И са наше стране и са њихове стране има доста за размишљање“, рекао је он, преноси МИА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *