Кнежевски трон: Бурна примопредаја

У фотељи начелника општине Кнежево више не сједи Боре Шкељић. Комисија је покренула примопредају и ушла у канцеларије. Шкељића су чекали четрдесетак минута, али се у општини није појавио. Скупштина је именовала в.д. замјеника начелника, СНСД-овог Горана Боројевића. Примопредаја ипак није прошла без тензија. Обезбјеђење је данас било појачано. Кнежевска општина је под кључем. Ново […]

уторак, 19 јануара, 2016 / 07:58

У фотељи начелника општине Кнежево више не сједи Боре Шкељић. Комисија је покренула примопредају и ушла у канцеларије. Шкељића су чекали четрдесетак минута, али се у општини није појавио.

Скупштина је именовала в.д. замјеника начелника, СНСД-овог Горана Боројевића. Примопредаја ипак није прошла без тензија. Обезбјеђење је данас било појачано.

Кнежевска општина је под кључем. Ново руководство плаши се да би поједини радници могли да украду документацију која ће се касније користити у процјенама стања. Иако већ пет дана званично више није начелник, код Боре Шкељића налазе се и општински печат, али и службени аутомобил.

Боројевић каже да је у општини затекао прилично лоше стање. Одмах, каже, почиње са радом, јер постоји низ проблема који хитно треба да се рјеше.

“Пуно проблема. Најупечатљивије је било што, однос радника и сама атмосфера у општини. Само да пођемо од тог податка да тоалет није имао сијалице, остало вам је све јасно”, истиче Горан Боројевић, в.д замјеника начелника општине Кнежево (СНСД).

О примопредаји су имали шта да кажу и у НДП-у. Тврде да је Шкељић “наглавачке избачен на улицу”, на силу и противзаконито. Бивши начелник, кога смо затекли у Бањалуци, тврди да нема ништа против примопредаје, али да ће печат дати другом човјеку – Борису Раљићу, кога је именовао прије неколико година.

“Ја ћу печат предати ономе ко ми покаже папир да је замјеник начелника. Али ово док има, док Алфа секјурити обезбјеђује, док је наоружани активисти СНСД-а испред, док роваре ствари по мојој канцеларији, нећу предати ником док се не успостави легалан систем”, каже Боре Шкељић, бивши начелник општине Кнежево (НДП).

У Министарству управе и локалне самоуправе кажу да је закон јасан. Пошто је остало мање од годину дана до нових избора, функцију начелника може да обавља само Шкељићев човјек.

“Функција је повјерена замјенику начелника. Тако је закон дефинисао. Шта ће нова, или стара или нека скупштинска већина радити, не бих прејудицирала”, истиче Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Грађани Кнежева одавно су имуни на политички циркус. Ипак, не крију наду да ће се ситуација напокон смирити.

СНСД-овци тврде да су Раљића разријешили још 2013. године, и да зато имају право да доведу новог замјеника начелника. Ни НДП, по свему судећи, неће тако лако одустати.