Клуге од СЗО нема представу кад ће се завршити пандемија широко изљечиве болести

Регионални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ за Европу Ханс Клуге сматра да није могуће предвидјети када ће се завршити пандемија ковид 19.

понедељак, 27 децембра, 2021 / 11:03

Он је за ТАСС рекао да ће се пандемија завршити када се вакцинише 70 одсто свјетске популације.

"За мене је немогуће рећи да ли ћемо се суочити са новим или опаснијим сојевима /вируса корона/ у будућности. Не знам када ће се пандемија завршити, али могу рећи како. Завршиће се када достигнемо покривеност вакцином од 70 одсто широм свијета и када будемо могли да развијемо ефикасан и безбједан антивирусни лијек да лијечимо људе који дођу у контакт са вирусом корона", изјавио је Клуге.

Клуге је нагласио потребу да се ојачају здравствени системи широм свијета, те да се будући здравствени радници едукују како би били боље припремљени за сљедећу пандемију.

"Завршиће се када ојачамо наше здравствене системе и обучимо будуће здравствене раднике да се боље припреме за сљедећу пандемију, када престанемо да реагујемо на кризу као појединачне државе и почнемо да реагујемо заједно као једна људска породица и када се наоружамо науком и преузмемо одговорност за своје поступке", истакао је Клуге.

Званичник је напоменуо да ће епидемија ковид 19 вјероватно постати ендемска, као што је грип или четири друга типа из породице коронавируса који узрокују обичну прехладу.

Према његовим ријечима, СЗО предвиђа да ће помијешани природни и имунитет стечен вакцинама на крају помоћи да се заврши пандемија.

"До нас је да учинимо све што можемо да зауставимо преношење и наставимо са својим животима. Можда се никад нећемо ослободити ковида 19, али сигурно можемо бити ослобођени пандемије", додао је Клуге.