Клокићу, НАЛЕД те било

Министар за економске односе и регионалну сарадњу, Златан Клокић разговарао је са директорицом Националне алијансе за локални економски развој из Србије, Виолетом Јовановић и члановима УО НАЛЕД-а, Дејаном Ђокићем и г-ђом Весном Живковић.

петак, 16 марта, 2018 / 15:36

На састанку је разговарано о досадањшим резултатима Регионалне мреже за повољно пословно окружење у Југостичној Европи (BFC SEE), чији најзначјанији резултат јесте цертификација општина са позитивним пословним окружењем.

Поред тога, кључна тема састанка био је разговор о могућностима даљег развоја регионалне мреже, као регионалне организације за унапређење услова за пословање која би требала бити основана и подржана од страна влада земаља региона, а чланице би требале бити институција и организације релеватне за унапређење пословног окружења. Циљ ове иницијативе, која потиче из кабинета предсједнице Владе Републике Србије, јесте размјена добрих пракси и реформских пројеката у региону, као што су е-грађевинске дозволе, реформа катастра, унапређење у области парафискалних намета, јачање система е-управе, on-line фискализација, систем регистрације сезонских радника, унапређење система јавних набавки, итд.

Кроз ову иницијативу би се додатно оснажили досадашњи напори на регулаторној стандардизацији и успоставио институционални оквир за трансфер знања и реформских процеса на регионалном нивоу, те створиле основе и за додатну подршку међународних организација у спровођењу истог. У наредном периоду очекује се и операционализација иницијативе кроз потписивање Платформе на нивоу премијера региона.

Министар Клокић је истакао да у потпуности подржава иницијативу, наглашавајући значај регионалне сарадње са циљем подизања конкурентости региона, а у циљу задржавања постојећих и значајнијег привлачења нових инвестиција.

Од стране НАЛЕД-а, као организације која је покретач и подршка многим реформским пројектима у Србији, посебно је наглашена досадашња добра сарадња са Привредном комором Републике Српске и другим чланицама Мреже за позитивно пословно окружење (Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, Министарством управе и локалне самоуправе, Савезом општина и градова и невладиним сектором), те веома позитивни ефекти пројекта цертификације општина са позитивним пословним окружењем у Републици Српској.

Састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологије, Министарства индустрије, енергетике и рударства, те директорица Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић.