Кључни свједок и даље одбија да свједочи против Харадинаја

ХАГ – Кључни свједок оптужбе на предстојећем поновљеном суђењу Рамушу Харадинају одбија да свједочи, рекао је на данашњој статусној конференцији тужилац Пол Роџерс. Роџерс је казао да бивши припадник ОВК Шефћет Кабаши, који је амерички држављанин и живи у САД, „у овом тренутку каже да не жели да свједочи”. Кабаши је један од два кључна […]

среда, фебруар 23, 2011 / 13:09

ХАГ – Кључни свједок оптужбе на предстојећем поновљеном суђењу Рамушу Харадинају одбија да свједочи, рекао је на данашњој статусној конференцији тужилац Пол Роџерс.

Роџерс је казао да бивши припадник ОВК Шефћет Кабаши, који је амерички држављанин и живи у САД, „у овом тренутку каже да не жели да свједочи”.

Кабаши је један од два кључна свједока који су одбили да свједоче на првом суђењу после којег је Трибунал у априлу 2008. године ослободио Харадинаја кривице за злочине над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима 1998. године.

Тужилашто се на ту пресуду жалило, тврдећи да му судије нису дале довољно времена да обезбиједи исказе Кабашија и другог свједока.

Апелационо вијеће Трибунала је ту жалбу усвојило и крајем јула 2010. године наложило да суђење буде дјелимично поновљено.

По тој одлуци, Харадинају и саоптуженима Идризу Баљају и Љаху Брахимају биће суђено по шест од 37 тачака првобитне оптужнице које се односе на злочине над притвореницима у заробљеничком логору ОВК у селу Јабланица код Дечана од марта до септембра 1998. године.

Кабаши и други свједок били су стражари у том логору.

Харадинајев бранилац Бен Емерсон подсјетио је данас да је тужилаштво тражило понављање суђења управо да би пред суд извело Кабашија и другог заштићеног свједока.

„Сада чујемо да један од тих свједока одбија да свједочи, што значи да је једна половина разлога за поновљено суђење нестала”, оцијенио је Емерсон.

Сугеришући да је тужилаштво прибјегло „тактици одуговлачења”, Емерсон је од претресног вијећа затражио да суђење закаже за 1. мај.

Кабаши је 2007. два пута одбио да свједочи против Харадинаја. Пошто се појавио пред претресним вијећем, Кабаши је у судници у Хагу дао свечану изјаву да ће говорити истину, а затим је одбио да свједочи, рекавши да „заштитне мјере” за сведоке „важе само у судници”, а да изван ње свједоци страдају.

Упркос налогу суда, Кабаши је истог дана из Хага побјегао у САД.

Трибунал га је у јуну 2007. године оптужио за непоштовање суда, али од тада тај поступак није покренут.

У јесен 2007. године Кабаши је још једном, преко видео везе из Њујорка, одбио да свједочи.

„Као Албанац са Косова, ја вам кажем да уништавате животе људи у мојој земљи…Нисам у положају да свједочим пред таквим Трибуналом, без обзира шта ме питате”, рекао је тада Кабаши.

Усвајајући жалбу тужилаштва на првостепену пресуду, изречену у априлу 2008, апелационо веће Трибунала наложило је 21. јула да суђење Харадинају и саоптуженима Идризу Баљају и Љаху Брахимају буде поновљено.

Харадинај је дан раније ухапшен на Косову и пребачен у притвор Трибунала.

Првостепеном пресудом, Харадинај и другооптузени Баљај били су ослобођени кривице, а трећеоптужени Брахимај осуден је на шест година затвора због окрутног поступања према заробљеницима у јабланичком логору.

Понављање суђења наложено је због тога што на првом процесу нису била саслушана два кључна свједока против оптужених, од којих је један Кабаши, који су одбили да свједоче зато што су били „узнемиравани” и „застрашени”.

На застрашивање и узнемиравање свједока на Косову указало је и судско вијеће у првостепеној пресуди у којој је назначено и да су почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али не и да је доказана кривица Харадинаја и Баљаја.

Новом оптужницом, Харадинају, Баљају и Брахимају се у шест тачака на терет стављају убиства, окрутно поступање и нехумани поступци, као и кршење закона и обичаја ратовања.

Харадинај је, по оптужници, од 1998. до 1999. године био вођа ОВК у околини Дечана, Баљај је командовао специјалном јединицом „Црни орлови’, а Брахимај је био члан главног штаба ОВК и заповједник притвора за заробљенике ОВК.

Прво суђење Харадинају и саоптуженима је почело 5. марта 2007, а првостепена пресуда изречена је 3. априла 2008. године.

Тужиоци су пред судско вијеће током процеса извели 81 свједока, а двојица су одбила да сведоче упркос обавезујућем налогу суда.

Харадинај се добровољно предао Трибуналу 9. марта 2005. године, непосредно пошто је поднио оставку на дужност премијера Косова. Истог дана у Хаг су из Приштине пребачени и Баљај и Брахимај.

У првом појављивању пред судијама, сва тројица су одбацила кривицу. Трибунал је на привремену слободу до почетка суђења, Харадинаја пустио 9. јуна 2005, а касније му је, на захтев одбране и упркос противљењу тужилаштва, дозволио да у ограниченој мјери јавно наступа на Косову као лидер Алијансе за будућност Косова.

Два захтјева Харадинаја, после хапшења у јулу прошле године, да буде пуштен на привремену слободу до почетка поновљеног суђења, Триубунал је одбио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *