Клип забрањен у Русији

Дугометражни дебитантски филм „Клип“ младе српске редитељке Маје Милош није добио дозволу за приказивање у Русији због, како је наведено, нецензурисаних сцена које штете здрављу и развоју дјеце. Министарство културе Русије одбило је приказивање филма "Клип” у тој земљи због, како је саопштено, нецензурисаних псовки, сцена са кориштењем дроге, алкохола и материјала порнографског карактера, јавиле […]

субота, 18 августа, 2012 / 15:55

Дугометражни дебитантски филм „Клип“ младе српске редитељке Маје Милош није добио дозволу за приказивање у Русији због, како је наведено, нецензурисаних сцена које штете здрављу и развоју дјеце.

Министарство културе Русије одбило је приказивање филма "Клип” у тој земљи због, како је саопштено, нецензурисаних псовки, сцена са кориштењем дроге, алкохола и материјала порнографског карактера, јавиле су РИА Новости.

У образложењу се наводи да у овим сценама "учествују малољетници, што противрјечи нормама руског федералног закона о заштити дјеце од информација које доносе штету њиховом здрављу и развоју”.

"Клип” је од 30. августа требало да буде дистрибуисан у Русији, али му је дозвола ускраћена. То не значи, навело је руско министарство, да дистрибутер не може поново да затражи дозволу.

РИА Новости подсјећају да је "Клип” у јануару, на врло угледном фестивалу у Ротердаму, добио једну од три главне награде.

Филм је ове године освојио награду за најбољи дебитантски филм на фестивалу "Пеаце анд Лове" у Шведској, као и главну награду на међународном фестивалу "Синема Сити", те награду Бауер за најбољи филм у региону на Мотовунском филмском фестивалу.

У српским биоскопима дебитантски филм Маје Милош приказује се од 12. априла.

Радња филма смјештена је у сурово окружење београдских предграђа, а главни лик је Јасна – тинејџерка која живи у оскудици, отац јој је тешко болестан и "бијесна је на све и на свакога, укључујући и себе".

Заљубљена је у Ђолета, дечка са којим иде у школу, али ни од тог односа не добија све што би жељела.

Туробну свакодневицу покушава да потисне експериментисањем у сексу, дрогама и изласцима, све вријеме снимајући мобилним телефоном себе и људе који је окружују. У том суровом окружењу, ипак, се рађају љубав и њежност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *