Клептонове гитаре на добошу

ЊУЈОРК – Славни британски музичар и рок гитариста Ерик Клептон растао се од 70 својих гитара и појачала на аукцији, одржаној у хуманитарне сврхе, која је привукла стотине фанова и премашила сва очекивања. Као што је било и најављено, Клептон продаје своје гитаре, а најскупље продата је фамозна "Гибсонова гитара", модел 1948, која је пронашла […]

четвртак, март 10, 2011 / 10:18

ЊУЈОРК – Славни британски музичар и рок гитариста Ерик Клептон растао се од 70 својих гитара и појачала на аукцији, одржаној у хуманитарне сврхе, која је привукла стотине фанова и премашила сва очекивања.

Као што је било и најављено, Клептон продаје своје гитаре, а најскупље продата је фамозна "Гибсонова гитара", модел 1948, која је пронашла купца за 83.000 долара иако је била процијењена на 30.000 долара.

Црна "Фендер стратокастер" гитара, на којој је Клептон свирао на наступима приликом поновног окупљања групе "Крим" 2005. године у Медисон Сквер Гардену у Њујорку и у Ројал Алберт Холу у Лондону.

Инструмент је продат за 51.000 долара.

Акустична гитара "Мартин", са 12 жица, на којој је Клептон компоновао пјесму "Мадерлес чајлд" /"Motherless Child"/ продата је за 70.000 долара, што је знатно од иницијалне процјене од 5.000 долара.

Прикупљени новац намијењен је за клинику за одвикавање од дроге и алкохола "Кросроадс центар", коју је основао 1998. године у Гватемали и коју је посећивао Ерик Клептон, који је био алкохоличар и овисник о дрогама.

Ово је трећи пут да британски певач организује продају својих инструмената.

Он је на продаји, организованој 1999. године, прикупио више од пет милиона долара, а 2004. 7,4 милиона долара за центар.

Овог шездесетпетогодишњег рокера сматрају једним од најбољих виртуоза на гитари. Часопис "Ролингстон" прогласио га је 2004. године за једног од најбољих музичара свих времена.

Током каријере, коју је започео прије 40 година, Ерик Клептон је снимио више од 30 албума, не рачунајући компилације, а један од његових највећих хитова му је песма "Лејла".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *