Клаус не вјерује у виц "Нобел за ЕУ"

Предсједник Чешке Вацлав Клаус рекао је да је вијест о додјељивању Нобелове награде за мир Европској унији виц у који он не вјерује. "Предсједник Клаус у то не вјерује и мисли да је то виц", казао је Клаусов портпарол Радим Охват на вијест коју је норвешка телевизија НРК објавила сат прије званичног саопштења. Избор овогодишњег […]

петак, 12 октобра, 2012 / 16:47

Предсједник Чешке Вацлав Клаус рекао је да је вијест о додјељивању Нобелове награде за мир Европској унији виц у који он не вјерује.

"Предсједник Клаус у то не вјерује и мисли да је то виц", казао је Клаусов портпарол Радим Охват на вијест коју је норвешка телевизија НРК објавила сат прије званичног саопштења.
Избор овогодишњег добитника Нобелова награде за мир изненадио је и лауреата те награде из 1983. године, бившег предсједника Пољске Леха Валенсу, који је награду добио као симбол отпора Пољака комунистичком режиму.

"Навикао сам на појединачне награде", објаснио је Валенса репортерима листа "Ђењик" зашто је изненађен.

"Тврдње да се награда политизује су претјеране. Европска унија је више него држава, то је више него политика. Иако је критикују непрестано се шири", рекао је Валенса.
Пољски нобеловац увјерен је да настаје нови тренд да се награде за мир додјељују институцијама, мада се он лично надао да ће ове године награду добити бјелоруски или кинески дисиденти.Оставите одговор