Кладите се на сигурно: Гадафи у Хагу?

Моамер Гадафи мора да оде из Либије, али није јасно гдjе. То га, међутим, неће амнестирати од кривичне одговорности за наводне злочине које је већ починио над цивилима у својој земљи "Ниједна земља још није понудила да Гадафију да азил", потврђено је на јучерашњем скупу министара спољних послова 40 земаља Европе, Африке, Блиског истока и […]

среда, 30 марта, 2011 / 21:00

Моамер Гадафи мора да оде из Либије, али није јасно гдjе. То га, међутим, неће амнестирати од кривичне одговорности за наводне злочине које је већ починио над цивилима у својој земљи

"Ниједна земља још није понудила да Гадафију да азил", потврђено је на јучерашњем скупу министара спољних послова 40 земаља Европе, Африке, Блиског истока и Америке у Лондону. Свјетски челници су, међутим, јединствени у томе да он мора да напусти Либију.
Када су новинари упитали шефа италијанске дипломатије Франка Фратинија да ли одлазак из Либије значи да ће међународна заједница Гадафију гарантовати имунитет од судског гоњења министар је био јасан: " Не можемо и не желимо то да кажемо јер би то значило кршење Римског статута на основу кога је основан Међународни кривични суд у Хагу". "Њему мора да се суди за злочине против либијског народа. О томе не може да се преговара", рекао је Шамсидин Абдулмолах представник Прелазног националног савјета. Он је истакао да побуњеници неће пристати ни на какав компромис када је ријеч о суђењу Гадафију, његовим синовима и помоћницима.
Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу Луис Морено Окампо, правник из Аргентине, најавио је да ће ускоро расписати потјерницу за хапшење Гадафија због почињених злочина против човјечности. Његова се кривица већ конкретизује. Већ се истражује седам случајева у којима су безбједносне снаге наводно убиле ненаоружане цивиле у првих 12 дана устанка побуњеника.
Под истрагом су, како се каже у МКС, Гадафи, тројица његових синова и неколико блиских сарадника. "Следећи корак за нас је да затражимо налоге за хапшење и то је оно што планирамо да урадимо у наредних неколико седмица", рекао је новинарима тужилац Морено Окампо. Упитан да ли ће затражити хапшење Гадафија, главни тужилац МКС је одговорио да ће Суд "слиједити доказе".