Kиргистан: Опозиција преузела власт

Лидер опозиције и шеф нове самопрокламоване владе у Киргистану Роза Отунбајева изјавила је данас да је нова влада преузела контролу над готово читавом земљом и распустила парламент. Oво је објављено након што је најмање 68 особа изгубило живот у насилним протестима, а предсједник Курбанбек Бакијев био присиљен да напусти престоницу. „Све области су под нашом […]

четвртак, април 8, 2010 / 13:35

Лидер опозиције и шеф нове самопрокламоване владе у Киргистану Роза Отунбајева изјавила је данас да је нова влада преузела контролу над готово читавом земљом и распустила парламент.

Oво је објављено након што је најмање 68 особа изгубило живот у насилним протестима, а предсједник Курбанбек Бакијев био присиљен да напусти престоницу.

„Све области су под нашом контролом, али још успостављамо контролу над областима Ош и Јалалабад”, рекла је Отунбајева новинарима, истичући да се парламент распушта у складу са декретом о предаји овлашћења.

Током ноћи су настављени спорадични сукоби демонстраната и припадника владиних снага. Већина продавница су опљачкане. Маса се кретала улицама које су прекривене кршом и срчом, дувајући у пиштаљке, и машући националним заставама.

И док опозиција тврди да је у нередима у Бишкеку убијено најмање 100 људи, Министарство здравља саопштило је да је погинуло 65 особа, а да је више од 400 повријеђено.

"У овом тренутку имамо много повријеђених. То су повреде од метака. Иако имамо добар тим, неке ипак морамо да упутимо у друге клинике. Не можемо свима да помогнемо. Повријеђене довозе у групама", каже љекар Акибек Доркмебајен.

САД: Влада и даље на власти?

Из Стејт департмента је саопштено да Сједињене Државе вјерују да је влада у Киргизији и даље на власти, упркос тврдњама представника опозиције да је поднијела оставку и да је председник Бакијев напустио престоницу.

Отунбајева је изјавила да ће нова влада задржати постојећи споразум према којем се Сједињеним Америчким Државама дозвољава да имају ваздухопловну базу у овој земљи, која служи као транзитни центар за снабдијевање трупа у Авганистану.

Опозиција је преузела сједиште владе у Бишкеку, а како улазе у зграду нико не контролише, људи из зграде износе тепихе, рачунаре и канцеларијски намештај, наводи Итар-Тас и додаје да на улицама престонице нема припадника полиције.

"Пао" и други највећи град

Према речима једног свједока, опозиција је данас преузела и зграду владе у јужном граду Ош, другом по величини у овој земљи, на чијем је градском тргу, гдје се раније окупило најмање 2.000 људи, дошло до сукоба између демонстраната и присталица владе.

Предсједник Курбанбек Бакијев се, према писању агенција, вратио у своју родну област Јалалабад на југозападу земље како би окупио присталице, док су свјетске агенције раније јавиле да је предсједник побјегао у град Ош.

Министар одбране самопрокламоване владе у Киргизији Ишмаил Исаков изјавио је да су оружане и граничне снаге под контролом нове власти и да „никада више неће бити употребљене како би се ријешила унутрашња питања”.

Крвава сриједа

Јуче током дана, тражећи оставку предсједника Бакијева и ослобађање опозиционих лидера, стотине демонстраната заузело је скупштину, зграду предсједништва и државно тужилаштво.

Највећи сукоб владиних снага и демонстраната догодио се испред зграде предсједништва, када је на групу грађана отворена ватра из аутоматских пушака.

Предсједник Киргизије је у међувремену увео ванредно стање, а граница између Киргистана и Казахстана је затворена.

Протести су почели испред канцеларије главне опозиционе странке у предграђу града. Полиција је употребила сузавац и шок бомбе да би растјерала демонстранте. Ипак, демонстранти, наоружани челичним шипкама, успјели су да се пробију до владине зграде.

Киргиске власти су прије два дана ухапсиле најмање 10 опозиционих лидера. Међу ухапшеним опозиционарима који су, како је навео државни тужилац Нурлан Турсункулов, приведени због "тешких злочина", налази се и бивши предсједнички кандидат Алмазбек Атамбајев.

Сукоби демонстраната и полиције у Бишкеку избили су дан послије немира у граду Таласу, гдје су демонстранти захтијевали оставку предсједника Курманбека Бакијева, који је дошао на власт 2005. године, пошто је његов претходник, Аскар Акајев, свргнут у насилним демонстрацијама.

Демонстранти су у Таласу, на сјеверозападу Киргистана, заузели зграду регионалне управе и неколико сати држали гувернера Бејшена Болотбекова као таоца.Оставите одговор