Кипрани у паници празне рачуне у банкама

Многи Кипрани пожурили су данас да испразне своје банковне рачуне, после постизања договора о међународном зајму који носи нове банкарске намете. Министри финансија ЕУ и Међународни монетарни фонд договорили су се да одобре Кипру пакет помоћи од 10 милијарди евра а с тим споразумом надвили су се тамни облаци за клијенте банака. У оквиру тог […]

субота, март 16, 2013 / 18:33

Многи Кипрани пожурили су данас да испразне своје банковне рачуне, после постизања договора о међународном зајму који носи нове банкарске намете.

Министри финансија ЕУ и Међународни монетарни фонд договорили су се да одобре Кипру пакет помоћи од 10 милијарди евра а с тим споразумом надвили су се тамни облаци за клијенте банака.

У оквиру тог споразума, сви грађани који на својим рачунима имају мање од 100.000 евра мораће да плате једнократни порез од 6,75 одсто, док ће на веће банкарске депозите морати да буде плаћен порез од 9,9 одсто.

Испред многих банкомата формирани су редови, а оне банке које иначе данас раде, затвориле су своје филијале након налета грађана који су жељели да подигну своју уштеђевину.

Министар финансија Михалис Сарис бранио је своју одлуку да прихвати увођење једнократних пореза, рекавши да је то била најмање штетна опција и да је то начин да се спријечи потпуни банкрот земље.

Вијест о увођењу пореза била је шок за већину људи, пошто је предсједник Никос Анастасијадес увјеравао да неће прихватити споразум који захтјева од депонената да подјеле губитке.

Кипар је четврта чланица зоне евра која је добила пакет помоћи како би спасила своје банке.Оставите одговор