Кипарски Турци протестују против Анкаре

НИКОЗИЈА – Више од 25 хиљада кипарских Турака демонстрирало је данас против мјера штедње које је предложила влада у Анкари која даје огромну финансијску помоћ самопроглашеној држави на сјеверном дијелу острва. – „Даље руке од кипарских Турака”, „Ово је наша земља, дозволите да сами владамо”, биле су неке од порука које су носили окупљени грађани, […]

среда, март 2, 2011 / 17:56

НИКОЗИЈА – Више од 25 хиљада кипарских Турака демонстрирало је данас против мјера штедње које је предложила влада у Анкари која даје огромну финансијску помоћ самопроглашеној држави на сјеверном дијелу острва.

– „Даље руке од кипарских Турака”, „Ово је наша земља, дозволите да сами владамо”, биле су неке од порука које су носили окупљени грађани, јавиле су агенције.

Кипарски Турци су први пут крајем јануара организаовали сличне протесте што је изазвало прави шок у Анкари. Премијер Тајип Ердоган је оштро критиковао своју браћу и поручио им да више не могу да се размећу парама, док Турска, као и цијели свијет, мора да штеди.

Самопроглашена држава на сјеверу острва – коју је досад признала само Анкара – суочила се са тешком економском кризом пошто се нашла у међународној изолацији после пријема Републике Кипар у ЕУ 2004. године.

Влада у Анкари даје кипарским Турцима помоћ од око 600 милиона долара годишње и сада тражи увођење мјера штедње: смањење плата у јавном сектору и до 40 одсто и продају државних фирми које послују са губицима.

На сјеверу Кипра има оних који вјерују да Анкара на тај начин заправо жели да прошири своју доминацију над турском администрацијом на Кипру.

Спор кипарских Турака и Анкаре могао би, како се упозорава на Кипру, да угрози турске позиције у преговорима са Грцима око рјешења кипарског проблема који се годинама воде под надзором УН и сада улазе у завршну фазу. 0 КОМЕНТАРА

  1. Који ликови, ови им не дају помоћ, а њихова парола даље руке од нас. Шта ће бити са њима ако Турска макне прсте од њих, птице знају

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *