Кипарски предсједник одбија план финансијске помоћи

Власти кипарских Грка никада неће прихватити међународну помоћ условљену роковима, изјавио је предсједник Кипра Деметрис Кристофиас. Влада у Никозија, међутим, намјерава да предложи додатни план штедње, додао је предсједник Кристофиас у интервјуу на грчкој телевизијској станици НЕТ. Кипарски предсједник је изјавио такође да никада неће потписати споразум у коме се предвиђа приватизација јавних предузећа нити […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 08:25

Власти кипарских Грка никада неће прихватити међународну помоћ условљену роковима, изјавио је предсједник Кипра Деметрис Кристофиас.

Влада у Никозија, међутим, намјерава да предложи додатни план штедње, додао је предсједник Кристофиас у интервјуу на грчкој телевизијској станици НЕТ.

Кипарски предсједник је изјавио такође да никада неће потписати споразум у коме се предвиђа приватизација јавних предузећа нити укидање усклађивања доходака запослених са инфлацијом.

„Ми им не кажемо једноставно ‘не’. Ми им нудимо другачије приједлоге. Они су у припреми, налазе се у последњој фази израде и ми ћемо уштедети онолико колико „тројка”, Међународни монетарни фонд, Европска централна банка и Европска комисија, захтјева од нас”, подвукао је Кристофис. Кипар, источномедитеранско острво са једном од најмањих привреда у Европи вриједном 18 милијарди евра, није био у стању да позајмљује на међународним финансијским тржиштима 2011. пошто му је кредитни рејтинг умањен.

Двије главне кипарске банке су претрпиле огромне губитке, погођене грчким дугом. Кипар је захтјевао помоћ од европских партнера и ММФ у јуну. Представници Кипра су водили двије рунде преговора са „тројком” чији се званичници очекују поново у Никозији током овог мјесеца.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *