Кипар престаје да буде пореска оаза

Кипар, који је годинама словио за пореску оазу коју су користиле компаније из цијелог свијета наредних мјесеци планира да стави тачку на све што је ову земљу довело на лош глас, а то би значило и ударац на привреднике коју су користили њене пореске повластице

петак, 5 марта, 2021 / 15:42

Кипарске власти, наиме, планирају да направе регистар у коме ће бити власници свих компанија регистрованих у овој земљи, а с циљем да расветли нетранспарентне и сложене корпоративне структуре иза компанија-паравана.

Појединости о хиљадама фирми регистрованих на том медитеранском острву почеће да се прикупљају од 16. марта.

Кипар је годинама словио за омиљену офшор дестинацију многих привредника из Србије. Посебно је важио за погодну пореску зону прије десетак и више година када је приватизација, али и преузимање и оснивање нових компанија, још увелико било у току. Имали су тада на Кипру фирме и многи велики привредници, а није била ријеткост да се тамо "одметну” и предузетничке радње. Прошле године са Кипром је радило 700 привредника из Србије.

А на Кипру се, рецимо, прије десетак година, при продаји фирме није плаћао порез на капиталну добит од 20 одсто. Такође, ако књижи профит у оф-шор зони, власник тамо може да исплати и дивиденду и поново избјегне опорезивање од 20 одсто.

С друге стране, оснивање и одржавање компаније на Кипру знало је и да кошта доста. Плаћају се услуге око одржавања компаније, накнада директорима и секретару компаније. Коштају и локалне услуге вођења књига и сачињавања годишњих финансијских обрачуна. Прописана је и обавеза ревизије тих обрачуна. Нису јефтине ни банкарске услуге, а надасве повремена путовања на Кипар и назад.

"Фирмама ћемо дати рок од шест месеци да прикупе све појединости ради уношења у нови регистар. Иницијални регистар биће привремена база података којој би владине агенције могле приступити на захтев.”, изјавила је Антониа Фаита-Ставриде, висока званичница у министарству енергетике, трговине и индустрије, координатору пројекта на Кипру.

Нада се да ће коначни систем, са различитим нивоима приступа, бити доступан "до краја ове године”, не улазећи у појединости.

Успостављање регистра налажу прописи ЕУ о спречавању прања новца, а његови заговорници истичу да би могао означити прекретницу за Кипар, који је према њиховим тврдњама привлачио оне жељне да иза фирми-паравана скрију своје богатство, привучени ниским пореским стопама.