Кинези снизили циљану стопу економског раста

Кинески премијер Вен Ђибао снизио је циљану стопу раста економије у 2012. на 7,5 одсто, најнижи ниво у посљедњих осам година. Он је истакао да ће први приоритет владе бити јачање личне потрошње како би се економија заштитила од претјераног ослањања на инострану потражњу и капитал. Тиме је премијер снизио дугогодишњу циљану стопу раста од […]

понедељак, 5 марта, 2012 / 13:13

Кинески премијер Вен Ђибао снизио је циљану стопу раста економије у 2012. на 7,5 одсто, најнижи ниво у посљедњих осам година.

Он је истакао да ће први приоритет владе бити јачање личне потрошње како би се економија заштитила од претјераног ослањања на инострану потражњу и капитал.

Тиме је премијер снизио дугогодишњу циљану стопу раста од осам одсто, углавном у складу с очекивањима аналитичара који тај потез тумаче као настојање да се обезбједи маневарски простор за уравнотежење економије и смањивање цјеновних притисака уочи промјене вођства у другој половини године.

Нижа циљана стопа раста омогућиће Пекингу да пресложи кључне механизме цјеновне контроле и истовремено заобиђе пријетњу убрзавања инфлације, како би монетарна политика могла остати експанзивна и омогућавати стабилан проток кредита малим и средњим подузећима.

"Циљ нам је подстицати стабилан и снажан економски развој, задржати стабилност цијена и отклонити финансијске ризике одржавањем набавке новцем на примјереном нивоу, уз опрезан и флексибилан приступ", рекао је Вен у годишњем извјештају пред кинеским парламентом.

Премијер је "јачање личне потражње" поставио као први приоритет у 2012. "Побољшаћемо мјере које потичу потрошњу," поручио је Вен.  Оставите одговор