19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас

Кинези снизили циљану стопу економског раста

Кинески премијер Вен Ђибао снизио је циљану стопу раста економије у 2012. на 7,5 одсто, најнижи ниво у посљедњих осам година. Он је истакао да ће први приоритет владе бити јачање личне потрошње како би се економија заштитила од претјераног ослањања на инострану потражњу и капитал. Тиме је премијер снизио дугогодишњу циљану стопу раста од […]

понедељак, 5 марта, 2012 / 13:13

Кинески премијер Вен Ђибао снизио је циљану стопу раста економије у 2012. на 7,5 одсто, најнижи ниво у посљедњих осам година.

Он је истакао да ће први приоритет владе бити јачање личне потрошње како би се економија заштитила од претјераног ослањања на инострану потражњу и капитал.

Тиме је премијер снизио дугогодишњу циљану стопу раста од осам одсто, углавном у складу с очекивањима аналитичара који тај потез тумаче као настојање да се обезбједи маневарски простор за уравнотежење економије и смањивање цјеновних притисака уочи промјене вођства у другој половини године.

Нижа циљана стопа раста омогућиће Пекингу да пресложи кључне механизме цјеновне контроле и истовремено заобиђе пријетњу убрзавања инфлације, како би монетарна политика могла остати експанзивна и омогућавати стабилан проток кредита малим и средњим подузећима.

"Циљ нам је подстицати стабилан и снажан економски развој, задржати стабилност цијена и отклонити финансијске ризике одржавањем набавке новцем на примјереном нивоу, уз опрезан и флексибилан приступ", рекао је Вен у годишњем извјештају пред кинеским парламентом.

Премијер је "јачање личне потражње" поставио као први приоритет у 2012. "Побољшаћемо мјере које потичу потрошњу," поручио је Вен.  Оставите одговор