Кинези представили највећу вјетротурбину

Кинеска компанија МингЈанг Смарт Енергџи представила је највећу обалну вјетротурбину МyСЕ 16.0-242, висине од 242 метра и капацитета од 16 мегавата, која самостално може напајати 20 хиљада домаћинстава кроз раздобље предвиђеног рока употребе од 25 година.

четвртак, 26 августа, 2021 / 11:08

Овај див за стварање енергије из обновљивих извора долази с заиста лудим функцијама, па када се први прототип заврти идуће године, његове три лопатице од 118 метара ће "резати” површину ваздуха од 46 хиљада квадратних метара, што је више од шест фудбалских игралишта.

Кинези кажу да ће нове вјетротурбине овог типа генерисати око 89 гигаватсати енергије годишње, што је за 45 посто више од претходне генерације МyСЕ 11.0-203, иако доносе повећање величине од само 19 одсто.

Тиме се указује да постоји оправдање за градњу све већих вјетротурбина, јер што су веће, више енергије стварају па се у њих пуно више исплати улагати него у више мањих за добијање исте количину енергије.

Нова вјетротурбина ће уједно смањити цијене продукције енергије из обалних електрана. Постојећи трошкови енергије из таквих енергетских постројења према истраживању Министарства енергије САД-а (Ју Ес Енерџи) знатно надмашују електране на угаљ јер за генерисање једног мегавата требате уложити 120,52 долара, док ћете за електрану на угаљ потрошити 72,78 долара по мегавату, а за сунчеву електрану 32,78 долара.