Кинези правe аеродром на Тибету

Према наводима кинеске државне новинске агенције радови на изградњи аеродрома који ће се налазити у долини близу свете планине Јадинг, почели су у јуну и укупно ће износити око 240 милиона долара. Писта на овом аеродрому ће бити дугачка 4.200 метара, а очекује се да годишње кроз њега пређе око пола милиона путника. Градња аеродрома […]

четвртак, 8 августа, 2013 / 07:13

Према наводима кинеске државне новинске агенције радови на изградњи аеродрома који ће се налазити у долини близу свете планине Јадинг, почели су у јуну и укупно ће износити око 240 милиона долара.

Писта на овом аеродрому ће бити дугачка 4.200 метара, а очекује се да годишње кроз њега пређе око пола милиона путника.

Градња аеродрома је дио плана кинеских власти да на Тибет у догледно вријеме привуче годишње око милион туриста и тако повећа приход од туризма на двије милијарде јуана до 2015. године. Овим би се, како се наглашава, повећала запосленост у том дијелу земље и тако могућили бољи услови живота за становнике тог подручја.

Међутим градња аеродрома је изазвала жестоке критике про-тибетанских група, а прошлог мјесеца су забиљежени озбиљни сукоби близу мјеста гдје се изводе радови.

На Тибетанце који су се окупили на том мјесту како би прославили рођендан Далај ламе наводно је пуцано, а кинеске трупе су претукле неколико активиста групе "Фри Тибет", наводе агенције

"Ово није мјесто за одмор туриста, то што Кина ради на Тибету ради за Кину а не за Тибет. ВИше од 95% људи који долазе ба Тибет су КИнези и пословни људи који само воде рачуна о својим економским интересима. Тибет од тога нема никакве користи, напротив, они из ТИбета извлаче сву корист", саопштио је предаставник за штампу групе.

Он је додао да Кина само експлоатише тибетанску културу и природна добра и да је чињеница да је тибетанска култура под високим степеном репресије, али да је одговоран туризам који би користио становницима Тибета увијек добродошао. Међутим, активисти групе сматрају да се то неће догодити док год Кина у томе буде имала главну улогу.

"Тибетанци не протестују и не жртвују се за посао и економске могућности, већ за слободу", додају они.

Незадовољство због планова да се у Ласи отвори хотел Интерконтинетал са 5 звјездица у јуну је кулминирало протестом испред сједишта компаније у Лондону, а представници групе су саопштили да су се састали са представницима групе "Фри Тибет" како би саслушали њихове примједбе и проблеме.

Прошлог јула кинеске власти су представиле планове да у Ласи изграде забавно-тематски парк који би требало да представља "живи музеј тибетанске културе".