Кинези почели 19. конгрес Комунистичке партије

Кинески председник Си Ђинпинг поручио је у говору на отварању 19. конгреса Комунистичке партије Кине да је та земља „устала, постала богата и снажна“ и најавио да ће војска Кине до средине овог века бити „на највишем светском нивоу“.

среда, октобар 18, 2017 / 10:09

Си Ђинпинг поднео је извештај у име чланова претходног 18. конгреса Централног комитета (ЦК) КПК у којем је упутио важне поруке кинеском народу и говорио о смеру у којем ће Кина ићи у наредним деценијама.

Си Ђинпинг током обраћања

Си Ђинпинг током обраћања

У главном граду Кине данас је почео „историјски“ 19. конгрес Комунистичке партије, а Си га је отворио говором о ономе што је урађено у претходних пет година и плановима за наредне деценије.

Председник најмногољудније земље света је оценио да је „социјализам са кинеским карактеристикама закорачио у нову еру“.

„Биће ово ера у којој ћемо обезбедити одлучну победу у изградњи умерено напредног друштва у свим сферама и свеопштих напора да изградимо велику модерну социјалистичку земљу. Ово ће такође бити ера у којој ће се видети да се Кина приближава лидерској позицији у свету. Кина је устала, постала је богата и снажна“, истакао је Си.

Председник Кине је указао да су „потребе да људи живе боље све веће не само у погледу материјалних и културних потреба“.

„Расту и њихови захтеви за демократијом, владавином закона, правичношћу и правдом, сигуношћу и бољим окружењем“, рекао је Си, лидер кинеских комуниста.

Си је у говору на конгресу најавио „потпуну реформу војске на највишем светском нивоу до средине 21. века“.

„У првој фази, од 2020. до 2035. године, на основу свестране изградње богатог друштва, реализоваћемо социјалистичку модернизацију. У другој фази, од 2035. до средине овог века, на основу социјалистичке модернизације, Кина ће постати моћна, демократска, цивилизована, хармонична, лепа и модерна социјалистичка земља“, поручио је Си.

Кинески председник је нагласио да КПК доследно сматра допринос човечанству као своје обавезу и да Кина инсистира на мировном развоју и отворености према свету, активно учествује у глобалној администрацији и реформи међународног управног система.

Обезбеђење у Пекингу током одржавања Конгреса

Обезбеђење у Пекингу током одржавања Конгреса

Друга по снази економија света не одустаје од стратегије „Један појас један пут“, не одустаје од даљих инвестиција у земљи и другим државама.

Намера је да се и у наредном периоду задржи стопа раста која је сада на седам одсто и чиме се Кина изузезно поноси, посебно имајући у виду тешкоће с којима се због економске кризе суочава већина земаља запада.

У разговорима с новинарима српских медија који прате конгрес заменик председника Међународног кинеског радија Ху Бангшенг рекао је да је Конгрес прилика да се види како је Кина у датим условима успела да задржи ранији ниво раста, инститирајући при томе у намери да се граде добри односи с остатком света упркос променама геополитичких односа у том свету.

А кад је реч о економском успеху Кине, навео је да је за објашњење тридесетогодишњег напредовања земље неопходно погледати историјат развоја Комунистичке партије, уз објашњење да су успеси остварени управо под вођством КПК.

Иначе, конгрес је почео у девет сати по локалном времену, а неколико сати уочи почетка стотине делегата и новинара у колонама су чекале да уђу у здање Великог дома народа.

Седници присуствује 2.287 делегата из свих крајева Кине, који су изабрани међу 89 милиона чланова Партије.

Делегати ће током заседања размотрити Сијев извештај, као и извештај Комисије за надзор ЦК КП Кине, амандмане на устав КПК и избор нових чланова ЦК КП Кине и Комисије за дисциплину и надзор ЦК КП Кине.

У Пекингу је овог јутра кишовито, плато испред скупштинског здања био је зато преплављен кишобранима сиве и бордо боје, делегати су пристизали организовано аутобусима, и жене и мушкарци су у црним оделима, а представници појединих националних заједница дошли су у занимљивим ношњама.

Кинеске стјуардесе испред Великог дома народа

Кинеске стјуардесе испред Великог дома народа

Неколико стотина представника медија пратило је излагање Си Ђинпинга, а превод на неколико језика биће им доступан поподне, док је прва прес-конференција заказана за сутра ујутро.

Наредних шест дана делегати ће разматрати поруке лидера партије и председника државе, тај ће документ бити допуњен амандманима.

Његово усвајање на завршетку конгреса означиће ће будући правац Кине, како кажу, не до наредног конгреса, него за неколико следећих деценија.

Овогодишњи Конгрес Комунистичке партије Кине се одвија у тренутку када сви показатељи говоре да кинеска привреда расте и даље, те да нема никаквих проблема да то ове године буде 6,5 одсто, што је недавно потврдио и директор Националног бироа за статистику Нинг Ђиџе.

Нинг Ђиџе је рекао и да ће резултат можда бити и бољи од планираног и нагласио да тренд стабилног раста кинеске економије неће бити промењен.

Додао је да поред раста економије треба мислити и на раст запослености, уз податак да Кина годишње ствара 13 милиона нових радних места и да има раст брутодруштвеног производа од седам одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *