Кинези изградили од 1973: Мегалополис има 55 милиона људи и највећи је на свијету

Кинески мегалополис Делта Бисерне ријеке има 55 милиона становника. Овај мегаполис чини девет градова, и простире се на површини од 7.000 квадратних километара, а према извјештају Свјетске банке постао је и највећа урбана територија на свијету.

уторак, новембар 28, 2017 / 16:27

Оно што је интересантно, овај кинески мелаголополис по територији је два пута мањи од Србије, а има чак 48 милиона становника више.

На југоистоку Кине, на подручју ушћа Бисерне ријеке 1973. године није постојало апсолутно ништа, а све почиње постепеним развојем руралног подручја с пољопривредом као главном граном.

Урбанизација је почела раних деведесетих година, када су се велике компаније доселиле и почеле да отварају фабрике, да би данас овај град постао дом за више људи него што имају Канада, Аргентина, Аустралија.

Кинеска влада је 2008. открила свој план да свих девет градова од којих се састоји Делта Бисерне реке споји у једно подручје. Тада је речено да ће обухватити градове Гуангџу, Шенџен, Фошан, Донгуан, Џонгшан, Џухај, Ђијангмен, Хуиџу и Џаокинг.

Од тог тренутка кренуло се са реализацијом великих инфраструктурних пројеката, а све у циљу спајања путне, енергетске, телекомуникацијске и водопривредне мреже тих девет градова. Данас је ових девет градова толико спојено да се сматрају једном градском цјелином, ондосно једним џиновским мегалополисом.

Такође, најављено је да до 2030. Влада Кине планира да у то подручје уложити 322 милијарде америчких долара, а очекује се да ће број становника до 2030. нарасти на 80 милиона.

Овај урбани див један је од економски најдинамичнијих региона Кине од покретања реформи 1979. године, а до 2030. би БДП града требало да буде око 2 трилиона долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *