Кинез подмићивао монахе да утиче на избор далај-ламе?

Индијске власти сумњиче притвореног Кинеза, оптуженог за прање новца, да је спроводио тајну операцију подмићивања монаха како би се умијешао у изборни процес следећег далај-ламе.

понедељак, 24 августа, 2020 / 00:35

Како наводе индијске власти, а преноси портал Њуз18, кинески држављанин Чарли Пенг је можда подмитио око 100 монаха у претходне двије године како би добио подршку да следећи наследник далај-ламе буде Кинез. Исплате мита су биле у готовини, али и кроз електронски трансфер новца.

Током истраге, власти су испитивале монахе у два манастира у држави Карнатака и Утар Прадеш у вези са добијеним средствима.

Како наводе локални индијски медији, почетком мјесеца индијске пореске власти оптужиле су Пенга за прање новца и подмићивање монаха у износу од 2.700 и 4.000 долара да би шпијунирали далај-ламу и “инфилтрирали” се у његову пратњу.

Пенг је описан као бизнисмен који води посао у Багалору. Хапшен је и прије двије године због посједовања лажног индијског пасоша. Власти су такође подигле оптужницу и против књиговође из Делхија за кога вјерују да је Пенгов саучесник.

Нови далај-лама се сматра реинкарнацијом претходног. Потрагу за дјечаком који ће бити проглашен наследником спроводе ламе, високи тибетански свештеници. Процес одабира може трајати и неколико година.

Садашњи далај-лама живи у Индији још од 1959. године пошто је због сукоба са кинеским властнима отишао са Тибета.Коментариши