Кинеске новине: Америка није више земља способна да нас војно уцјењује

Кина је спремна за очајничку борбу за Тајван и има довољно оружја да уништи Американце, наводи пекиншки лист "Хуанћу шибао".

уторак, 19 октобра, 2021 / 16:28

"Рецимо отворено – САД су изгубиле средства да остваре обећање Тајвану. Тајвански мореуз и околна подручја потпуно су надохват руке Народноослободилачке војске Кине, која је способна да зада снажан ударац. Ако САД буду користиле морнарицу и авионе за борбу за Тајван, то ће им неизбјежно убити војнике", наводи се у чланку.

"Хуанћу шибао" напомиње да је, "као нуклеарна сила са поузданим способностима нуклеарног противнапада са пројектилима дунгфенг-41 и ђуланг-3, Кина потпуно способна да уништи америчке подмукле планове за ризичну уптребу нуклеарног оружја".

Кинески лист истиче да "САД више нису земља способна да војно уцјењује Кину", те да ће Пекинг "прихватити битку и дефинитивно побиједити".

"Упозоравамо Тајванце да не вјерују у чврста обећања САД. Њихови тренутни поступци нису ништа друго него геополитичке смицалице у великој игри. Желе пружити максималан отпор успону Кине играјући на карту Тајвана. Али, ово није карта за чију су заштиту Американци спремни да се боре на живот и смрт, жртвујући много америчких живота", напомиње се у тексту.

Посљедњих мјесеци заоштрава се политичка реторика Кине и Тајвана, као и она између Пекинга и Вашингтона, напомиње "Геополитика".

Готово сви кинески медији отворено пишу о одлучности Кине да се супротстави САД по питању Тајвана и о доношењу одлуке о сједињењу са "копненом Кином".