Кина увела санкције Америци

Кина је суспендовала разматрање захтјева Сједињених Америчких Држава за посјету ратних бродова и авиона Хонгконгу, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

понедељак, 2 децембра, 2019 / 15:54

Пекинг је, такође, увео санкције за неколико невладиних америчких организација, укључујући Хјуман Рајтс Воч, НДИ и Фридом Хаус.

Ове мјере представљају одговор на закон о Хонгконгу који је усвојио Вашингтон.

Раније је амерички предсједник Доналд Трамп потписао два закона о Хонгконгу — о заштити људских права и демократије, као и о забрани испоручивања полицијске опреме у Хонгконг.

Овим документима се мијења закон о политици Сједињених Америчких Држава о Хонгконгу из 1992. године и предлаже годишње ревидирање трговинских односа са овим регионом у зависности од степена његове аутономије.

Од почетка јуна у Хонгконгу се одржавају масовни протести изазвани разматрањем нацрта закона о изручењу. На крају су власти учиниле уступке и почетком октобра овај документ је повучен.

Без обзира на то, нереди нису престали, постали су малобројнији, али насилнији. За само шест мјесеци у Хонгконгу је одржано више од 900 демонстрација и маршева, а приведено је готово шест хиљада људи.3 КОМЕНТАРА

    1. Hoce, hoce a vec su. Uskoro cemo zaboraviti na kolonizaciju pod americkim uticajem, a baviti se onom kineskom. Al’ ce biti kasno. U zapadnoj evropi imate gradova sa iskljucivo kineskim cetvrtima u koje ne zalazi ni policija. Kao u USA

Оставите одговор