Кина увела санкције Америци

Кина је суспендовала разматрање захтјева Сједињених Америчких Држава за посјету ратних бродова и авиона Хонгконгу, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

понедељак, 2 децембра, 2019 / 15:54

Пекинг је, такође, увео санкције за неколико невладиних америчких организација, укључујући Хјуман Рајтс Воч, НДИ и Фридом Хаус.

Ове мјере представљају одговор на закон о Хонгконгу који је усвојио Вашингтон.

Раније је амерички предсједник Доналд Трамп потписао два закона о Хонгконгу — о заштити људских права и демократије, као и о забрани испоручивања полицијске опреме у Хонгконг.

Овим документима се мијења закон о политици Сједињених Америчких Држава о Хонгконгу из 1992. године и предлаже годишње ревидирање трговинских односа са овим регионом у зависности од степена његове аутономије.

Од почетка јуна у Хонгконгу се одржавају масовни протести изазвани разматрањем нацрта закона о изручењу. На крају су власти учиниле уступке и почетком октобра овај документ је повучен.

Без обзира на то, нереди нису престали, постали су малобројнији, али насилнији. За само шест мјесеци у Хонгконгу је одржано више од 900 демонстрација и маршева, а приведено је готово шест хиљада људи.3 КОМЕНТАРА

  1. Iznenadilo me kada sam vidio zajednicku vjezbu srpskih i kineskih policajaca. Nisam znao da smo dotle dogurali. Ova Kina se zaista ne sali. Gricka li gricka. Nije Dzaba tarabic rekao da ce doci vrijeme kada ce nam zuti sa rijea vodu piti.

  2. Hoce, hoce a vec su. Uskoro cemo zaboraviti na kolonizaciju pod americkim uticajem, a baviti se onom kineskom. Al’ ce biti kasno. U zapadnoj evropi imate gradova sa iskljucivo kineskim cetvrtima u koje ne zalazi ni policija. Kao u USA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *