Кина сматра да америчка резолуција не држи воду

Кина је данас саопштила да резолуција коју је раније усвојио амерички Сенат и у којој се критикују поступци Пекинга у Јужнокинеском мору, "не држи воду" и да сенатори задужени за израду њеног нацрта треба да пронађу боље начине за унапређење мира и стабилности у региону. Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Хонг Леј рекао је новинарима […]

уторак, 28 јуна, 2011 / 18:26

Кина је данас саопштила да резолуција коју је раније усвојио амерички Сенат и у којој се критикују поступци Пекинга у Јужнокинеском мору, "не држи воду" и да сенатори задужени за израду њеног нацрта треба да пронађу боље начине за унапређење мира и стабилности у региону.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Хонг Леј рекао је новинарима да територијални спорови у Јужнокинеском мору треба да буду ријешени на миран начин и директно између забринутих страна.

У резолуцији коју је ноћас усвојио амерички Сенат осуђена је наводна употреба силе Кине. Резолуција је одговор на недавне инциденте у које су умијешани бродови Кине, Филипина и Вијетнама.

Током протеклог мјесеца појачане су тензије у Јужнокинеском мору због забринутости да Кина постаје све самоувјеренија у полагању права на територијалне воде за које се вјерује да су богате нафтом и гасом.

На спорни дио поморске територије право полажу и Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

Кинески потпредсједник Цуи Танкај затражио је од САД да се не мијешају у спор, док је нагласио да је Кина веома забринута због честих провокацијадругих страна у Јужнокинеском мору.

Кина полаже право на највећи дио територије. Војни бродови Вијетнама и Кине одржали си дводневну заједничку патролу у Тонкиншком заливу, што је према оцјени аналитичара, показатељ да се тензије смирују.