Кина пружа фискалну подршку посусталој привреди

Кина проширује пореске олакшице за компаније како би помогла већем броју предузећа и да би убрзала градњу великих хидро пројеката, саопштила је јуче кинеска влада која повећава фискалну помоћ посусталој привреди. „Шема смањења стопе корпоративног пореза за петину биће проширена и на компаније са годишњом опорезивом добити од 200.000 јуана (31.953 долара)“, наводи се у […]

четвртак, фебруар 26, 2015 / 11:55

Кина проширује пореске олакшице за компаније како би помогла већем броју предузећа и да би убрзала градњу великих хидро пројеката, саопштила је јуче кинеска влада која повећава фискалну помоћ посусталој привреди.

„Шема смањења стопе корпоративног пореза за петину биће проширена и на компаније са годишњом опорезивом добити од 200.000 јуана (31.953 долара)“, наводи се у саопштењу кинеског Државног савјета (влада), а преноси Ројтерс.

Овај уступак је претходно важио искључиво за компаније са опорезивом годишњом добити од 100.000 јуана.

Кина је прошле године регистровала привредни раст од 7,4 одсто, што је њен најспорији темпо раста за 24 године, а посљедица је слабљења тржишта некретнина и успоравања кинеског извоза и инвестиција, али и прерађивачке индустрије.

Многи аналитичари очекују да ће привредни раст друге највеће свјетске привреде додатно успорити у овој години, на раст од око седам одсто.

„Привреда је и даље суочена са ризицима и потребна јој је активнија фискална политика како би се одржао раст у разумном обиму“, саопштила је влада у Пекингу, и додала да ће смањење трошкова за компаније и подстицање запошљавања донијети уштеду компанијама од преко 40 милијарди јуана годишње.

У саопштењу владе се, такође, наводи да ће веће суме новца бити потрошене на јавне услуге, као и да би ускоро требало да почне градња око 100 велики хидро пројеката, од пројеката очувања вода до наводњавања.Оставите одговор