Кина прогласила побједу над апсолутним сиромаштвом

Кина тврди да је побиједила апсолутно сиромаштво у цијелој земљи, подижући 99 милиона људи из беспарице од 2012. године.

уторак, 24 новембра, 2020 / 16:24

Посљедњих девет сиромашних округа у кинеској југозападној провинцији Гуижоу уклоњено је с пописа сиромаштва у понедељак. Нација је тако окончала апсолутно сиромаштво мјесец дана прије крајњег рока који је сама одредила.

Како преноси РТ, од прошле седмице власти у преосталим покрајинама и аутономним регијама погођеним сиромаштвом, сукцесивно су прогласиле своја мјеста апсолутно без сиромаштва, након опсежних инспекција.

Ту спадају аутономна регија Xињианг Ујгур, аутономна регија Нингxиа Хуи, аутономна регија Гуангxи Жуанг, провинција Јунан, провинција Сечуан и провинција Гансу. Гуижоу је посљедње подручје на нивоу покрајине које је прогласило побједу над апсолутним сиромаштвом.

Још 2012. године, Комунистичка партија Кине поставила је за циљ зауставити домаће сиромаштво до краја 2020. Кинеска граница сиромаштва износи 2.300 јуана (577,50 КМ) годишње по цијенама из 2010. године или нешто мање од једног долара дневно.

У 2013. години свака трећа покрајина у Кини добила је ознаку „погођена сиромаштвом“. Тада је земља имала 832 тешко осиромашена округа, с преко 80 милиона људи који су погођени. Само девет подручја на нивоу покрајина, укључујући Пекинг и Шангај, није имало сиромашних округа.

Према подацима кинеског Државног завода за статистику, у протеклих седам година у Кини је у просјеку сваке године извучено из беспарице 10 милиона људи. Популација која живи у апсолутном сиромаштву смањила се са 98,99 милиона крајем 2012. на 5,51 милиона крајем 2019. У истом периоду број осиромашених округа смањио се са 832 на 52.Оставите одговор