Кина поручује Америци: Оставите се Синђијанга, то је наша унутрашња ствар

Кина никада неће дозволити да било какве спољне силе интервенишу када је ријеч о питањима у вези са Синђијангом и нико не би требао да потцјењује кинеску одлучност и вољу да заштити своја легитимна права и интересе, пише данас у коментару Кинеске медијске групе /КМС/.

четвртак, 23 децембра, 2021 / 10:55

"Такозвана шема употребе Синђијанга зарад контроле Кине осуђена је на пропаст. САД морају што пре да укину такозване санкције кинеским званичницима и да престану да се мијешају у питања у вези са Синђијангом, као и у унутрашње ствари Кине", наведено је у тексту КМС.

Кина је недавно објавила да су САД увеле незаконите санкције четворици кинеских званичника у вези са такозваним питањем људских права у Синђијангу у складу са својим домаћим законом. Кина је због тога одлучила да спроведе реципрочне контрамјере у складу са кинеским Законом о санкцијама против страних земаља.

Од сада ће се контрамјере спроводити према предсједнику Међународног комитета за вјерске слободе Надин Маензе, потпредсједнику те организације Нурије Туркеле, као и против Анурима Бхаргаве и Карла Џејмса Кара.

Чинећи то, Кина не само да чврсто чува национални суверенитет, безбједност и развојне интересе, већ и одлучно брани принцип о немијешању у унутрашње ствари других земаља и суверена права, показујући јасан став против хегемонизма и политике моћи, пише у тексту који је објавио КМС.

Такозване санкције које су САД увеле кинеском особљу у потпуности су, наведено је у коментару, засноване на лажима и лажним информацијама. Кина је дуго времена у више наврата објашњавала неопходност превентивних мјера борбе против тероризма у Синђијангу и истину о просперитету и развоју Синђијанга.

"Међутим, амерички политичари су измишљали лажи засноване на политичким завјерама, ангажовали глумце и измишљали серију фарси о лажним људским правима и истинској хегемонији у покушају да обуздају развој и напредак Синђијанга и остваре злокобни циљ употребе Синђијанга зарад контроле Кине", пише у коментару.

Чињеница је, додаје се у тексту, да су у Синђијангу муслимани заштићени законом када обављају нормалне вјерске активности у џамијама и у својим домовима.

"Многи људи који су били у Синђијангу су видјели да се посљедњих година стање вјерских објеката побољшало. Џамије углавном имају објекте опремљене водом и струјом, као и медицинске услуге, електронске екране и клима-уређаје, што умногоме олакшава живот религиозних људи", наведено је у тексту.