Кина планира комерцијална свемирска путовања од 2025. године

Кина намјерава да пошаље прву групу комерцијалних путника у суборбитални свемир 2025. године, са сваким летом по цијени између 2 и 3 милиона јуана (око 287.000 до 430.800 долара), рекао је виши ракетни научник.

уторак, 20 септембра, 2022 / 16:37

”Тренутно постоје три начина путовања у свемир. Први је улазак у свемирску станицу, која поставља строге захтјеве за физичко и психичко стање туриста”, казао је Јанг Јиц́анг, виши ракетни научник који је 2018. био генерални директор ракетног пројекта ”Дуги марш” 11 и оснивач ракетне компаније ЦАС Спаце са сједиштем у Пекингу ”Други води туристе у свемир на теретном авиону који се користи за подизање друге летјелице”.

”Вирџин Галактик” је једном најавио ове врсте путовања по цијени од 450.000 долара по сједишту, према извјештајима медија.

Трећи начин, према Јангу, и онај на који ће се Кина фокусирати, је суборбитално путовање свемиром. Ово ће бити погодније за већину путника.

САД су почеле да комерцијализују свој свемирски сектор 1980-их, а индустрија је релативно сазрела када је СпејсИкс основан 2002.

Кина је покренула овај сектор релативно касно 2015. године, али је индустрија већ добила облик уз брз развој.

”Кина ће вјероватно достићи ниво развоја САД у сектору комерцијализације свемира у року од 10 година”, рекао је Јанг ” Овај сектор у Кини је ушао у ‘еру 2.0’ вођену апликацијама и тржишним силама, што се разликује од ‘ере 1.0 ера’ која је представљала основну производњу, истраживање и развој ”.

Према индустријском извјештају, Кина је 2021. имала више од 370 предузећа фокусираних на производњу сателита, лансирање ракета и релевантне услуге засноване на сателитима у орбити.Оставите одговор