Кина откупљује дио шпанског јавног дуга

МАДРИД – Потпредсједник кинеске Владе Ли Кећијанг изјавио је да је Пекинг спреман да купи дио шпанског јавног дуга у вриједности од око шест милијарди евра. Kaко пише данас лист "Паис", позивајући се на изворе у Влади Кине, Ли је рекао шпанском премијеру Хозеу Луису Родригезу Запатеру током јучерашњег састанка у Мадриду да је Кина […]

четвртак, јануар 6, 2011 / 08:04

МАДРИД – Потпредсједник кинеске Владе Ли Кећијанг изјавио је да је Пекинг спреман да купи дио шпанског јавног дуга у вриједности од око шест милијарди евра.

Kaко пише данас лист "Паис", позивајући се на изворе у Влади Кине, Ли је рекао шпанском премијеру Хозеу Луису Родригезу Запатеру током јучерашњег састанка у Мадриду да је Кина спремна да купи дио шпанског дуга једнак заједничком износу који је откупљен од јавних дугова Грчке и Португала.

Шпански новинари нису могли да добију потврду цифре од шест милијарди евра од Лија.

Ли је претходно у ауторском тексту за "Паис" прије доласка у тродневну посјету Шпанији рекао да је Кина увјерена да ће се Шпанија опоравити од економске кризе и да ће Пекинг наставити да купује шпанске државне обвезнице, али није прецизирао у ком износу.

Ли ће, послије Шпаније, посјетити Њемачку у Британију. Аналитичари сматрају да је овај званичник главни кандидат да на премијерском положају замијени Вена Ђијабаоа.

Запатерова социјалистичка Влада смањила је трошкове и повећала порезе како би умањила велики јавни дуг и ублажила страх на финансијским тржиштима од тога да ће Шпанија морати да затражи финансијску помоћ ЕУ, попут Ирске и Грчке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *