Кина лансирала лунарну сонду Чанг-2

Кина је данас лансирала своју другу лунарну сонду "Чанг-2", што представља додатну етапу програма слања људи на Мјесец 2020. године. Лансирање је извршено три секунде прије 19.00 часова по локалном времену из космичке базе Ксичанг у провинцији Сичуан на југозападу земље. Лансирање ракете "Лонг Марч 3Б" са сондом "Чанг-2" подудара се са даном обиљежавања 61 […]

петак, октобар 1, 2010 / 14:44

Кина је данас лансирала своју другу лунарну сонду "Чанг-2", што представља додатну етапу програма слања људи на Мјесец 2020. године.

Лансирање је извршено три секунде прије 19.00 часова по локалном времену из космичке базе Ксичанг у провинцији Сичуан на југозападу земље.

Лансирање ракете "Лонг Марч 3Б" са сондом "Чанг-2" подудара се са даном обиљежавања 61 године од оснивања Народне Републике Кине.

Из туристичке агенције у космичкој бази саопштено је да су људи стигли много прије лансирања.

"Постављена је трибина, а карте су се продавале по цијени од 800 јуана /88 евра/" – рецизирано је из агенције.

Сонда "Чанг 2" биће стационирана на 100 километара од Мјесеца.

То ће омогућити да се добију детаљније инфорамције које ће послужити за наредну мисију сонде "Чанг 3", које је планирано за 2013. годину када би на Мјесец требало да се спусти робот.

У наредној фази, 2017. године Кинези ће тестирати узорке са Земље прије него што на Мјесец упути људску посаду 2020. године.

Кина је прву лунарну сонду "Чанг 1", која је добила име по кинеској богињи Мјесеца, лансирала октобра 2007. године и она се "планирано срушила" на његову површину 2009. године.

Кина је још 2003. године лансирала у свемир летјелицу "Шензу 5" са људском посадом и на тај начин постала трећа земља на свијету, послије Русије и САД, која је то учинила. Од тог датума више кинеских астронаута је летјело у свемир, а у септембру 2008. године први кинески астронаут је и "прошетао" свемиром ван летјелице.

На данашњи дан 1949. године Мао Це Тунг прокламовао је Народну Републику Кину.Оставите одговор