Кина: Јуан не може бити жртвено јагње

ПЕКИНГ – САД не би требало да од кинеске валуте јуан направе „жртвеног јарца“ за своје унутрашње проблеме, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства трговине Јао Ђијан. Ђијан је говорећи неколико часова прије него што ће САД донијети одлуку да ли да и званично означе Пекинг као манипулатора валутама, истакао да није фер критиковати тржишну […]

петак, октобар 15, 2010 / 09:36

ПЕКИНГ – САД не би требало да од кинеске валуте јуан направе „жртвеног јарца“ за своје унутрашње проблеме, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства трговине Јао Ђијан.

Ђијан је говорећи неколико часова прије него што ће САД донијети одлуку да ли да и званично означе Пекинг као манипулатора валутама, истакао да није фер критиковати тржишну вриједност јуана само збој јачине кинеског извоза.

"У потпуности је погрешно да САД стварају проблем око трговинског вишка Кине и да одатле стварају притисак на тржишну вриједност јуана. Друге земље немају право да коментаришу шта је разумни ниво трговинског вишка нечије земље," рекао је он.

Кина је у септембру забиљежила трговински дефицит у износу 15,3 милијарде долара, што је након 18,8 милијарди долара остварених у августу други највећи вишак извоза над увозом икада забиљежен у тој земљи. Недавни извјештај кинеског Државног информативног центра показао је да Кина и даље одржава велики трговински суфицит, на који посљедњих мјесеци све чешће указују челници Међународног монетарног фонда.

Пошто је у августу разлика између извоза и увоза досегнула рекордан ниво, Кина је током протеклог мјесеца спустила суфицит на 15,3 милијарде долара, што је по мишљењу многих економиста недовољно у сузбијању глобалне трговинске неравнотеже.

Смањен трговински вишак Кине за многе економисте је кључна компонента за ребаланс неопходан за опоравак глобалне економије.

Портпарол је, такође издвојио и Јапан, наводећи да ниТокио нема основе за критике јуана.

Према његовим ријечима, Јапан није "права земља да говори на ту тему јер је у односу на Кину осам година је имао јали трговински вишак".

Јапански министар финансија Јошихико Нода рекао је током ове седмице да се реформа јуана одвија превише споро.

Ђијан је нагласио да је Кина одговорна земља и да ће спроводити реформе валуте на основу услова на домаћем плану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *