Кина и Њемачка: Споразум вриједан 15 милијарди долара

Кина и Њемачка потписале су трговинске споразуме вриједне 15 милијарди долара након састанака између канцелара Ангеле Меркел и премијера Вен Ђиабаоа у Берлину. Меркелова и Вен Ђиабао најавили су у наредних пет година велико повећање трговине између двије земље. Кинески премијер је нагласио да је централна тема састанка било "појачање проспекта билатералне трговине те удвостручење […]

среда, 29 јуна, 2011 / 11:39

Кина и Њемачка потписале су трговинске споразуме вриједне 15 милијарди долара након састанака између канцелара Ангеле Меркел и премијера Вен Ђиабаоа у Берлину.

Меркелова и Вен Ђиабао најавили су у наредних пет година велико повећање трговине између двије земље.

Кинески премијер је нагласио да је централна тема састанка било "појачање проспекта билатералне трговине те удвостручење обима пословања између двије земље у наредних пет година".

У склопљене споразуме спадају и договор између "Ербаса" и Кине за испоруку 88 авиона "A320" по наведеној цијени од 7,5 милијарди долара.

Њемачки канцелар је на заједничком економском форуму изјавила да Њемачка и Кина желе да до 2015. године обим годишње билатералне трговине повећају на 200 милијарди евра.

Током протекле године, трговина између Кине и Њемачке износила је више од 130 милијарди евра, што је повећање од 38,5 одсто у поређењу са 2009. годином.

Кина је 2009. године претекла Њемачку на мјесту највећег извозника и сада је трећи од највећих трговинских партнера Њемачке, одмах иза Француске и Холандије, а испред САД.

Меркелова је нагласила да она и кинески премијер дијеле став да "оно што је добро може бити боље".

Она је додала да су Њемачка и Кина идеални партнери за развој аутомобила на електрични погон, те да обје стране желе да "продубе инвестициони однос".

Кинески премијер, чија је посјета Њемачкој услиједила након боравка у Мађарској и Великој Британији, нагласио је да су везе са ЕУ од стратешке важности за Пекинг. "Поједине земље ЕУ суочавају се са економским потешкоћама, али то је само привременог карактера и Кина има пуно повјерење у ЕУ", каже Вен Ђиабао./крај/длОставите одговор