Кина и БиХ: Интересовања вода и енергетски ресурси

Кинеске власти су веома заинтересоване за улагања у електроенергетске потенцијале и водне ресурсе у БиХ, истакли су представници Народне банке Кине током сусрета са делегацијом Централне банке БиХ. Током узвратне посјете Кини, домаћини су потврдили да постоји изузетно велики интерес кинеских власти за БиХ и регион у цјелини, што потврђује и недавно одобрена кредитна линија […]

петак, март 1, 2013 / 08:21

Кинеске власти су веома заинтересоване за улагања у електроенергетске потенцијале и водне ресурсе у БиХ, истакли су представници Народне банке Кине током сусрета са делегацијом Централне банке БиХ.

Током узвратне посјете Кини, домаћини су потврдили да постоји изузетно велики интерес кинеских власти за БиХ и регион у цјелини, што потврђује и недавно одобрена кредитна линија кинеске Владе у износу од 10 милијарди долара за 16 земаља региона, укључујући и БиХ, саопштено је из Централне банке БиХ.

Званичници централних банака разговарали су о изазовима вођења монетарних политика током глобалне финансијске кризе и модалитетима за унапређење спољнотрговинске размјене Кине и БиХ, која је оцијењена као недовољна.

Представници Централне банке БиХ су нагласили спремност да буду домаћини сусрета кинеских инвеститора с домаћим предузећима ради остваривања што ефикаснијег контакта и повећања обима спољнотрговинске размјене.

Једна од главних тема састанка била је економска ситуација у југоисточној Европи током посљедњих неколико година, с посебним нагласком на БиХ.

Иако се бројке које се односе на економију Кине и БиХ не могу поредити, занимљива је била и размјена искустава на пољу управљања монетарним политикама током периода кризе, наведено је у саопштењу.

Током разговора представљени су и разматрани макроекономски подаци БиХ.

Наводећи макроекономске податке, гувернер Централне банке Кемал Козарић указао је да су највећи изазови са којима се БиХ суочила од почетка кризе 2008. године пад економске активности, велика незапосленост која износи 28 одсто, те спор економски опоравак осликан у ниској стопи БДП-а.

"Позитивно је то што је очувана монетарна и финансијска стабилност, што се може потврдити из чињенице да је банкарски систем БиХ остао стабилан и у служби економије БиХ", рекао је Козарић.

Он је нагласио да радује да се током 2013. године ипак могу очекивати одређени позитивни помаци у економским токовима, повећање кредитне активности, те благи раст БДП-а.

Осим дискусије о макроекономским кретањима, представници двије централне банке разговарали су и о међусобној сарадњи, у оквиру које је Народна банка Кине понудила своје едукацијске капацитете ради усавршавања запослених у Централној банци БиХ.

Свим састанцима делегације Централне банке БиХ са представницима Народне банке Кине присуствовала је и Зорица Зиројевић из Амбасаде БиХ у Пекингу, која је помогла у организацији посјете.Оставите одговор