Кина гради телескопе за откривање свемирског отпада

Кина је започела изградњу новог низа телескопа који ће се углавном користити за откривање свемирског отпада у средњим и високим орбитама, објавила је данас Кинеска медијска група (ЦМГ).

понедељак, 5 јула, 2021 / 11:34

То је, наводи ЦМГ, први пут да нека земља или организација прави телескопе искључиво у те сврхе.

Пројекат под називом МАСТА развила је Опсерваторија љубичаста планина Кинеске академије наука. Пројекат би требало да буде завршен до 2023. године.

Изградња се спроводи у граду Ленгху у провинцији Ћингхаи на сјеверозападу Кине, гдје је просјечна надморска висина 3.800 метара. Мјесто је одабрано због чистог ноћног неба у том дијелу земље.

"Низ телескопа ће моћи да открије ситне свемирске остатке и да одреди њихову орбиту, пружајући тако рана упозорења и омогућавајући избјегавање судара крхотина које угрожавају безбједност свемирских летјелица”, рекао је истраживач у Опсерваторији љубичаста планина Леи Ченгминг.

Град Ленгху, укупне површине 17.800 квадратних километара, налази се на 944 километра удаљености од Сининга, главног града провинције Ћингхаи.

Ведре ноћи у овом граду испуњавају услове за мјесто опсерваторије свјетске класе. Очекује се да ће Ленгху постати највећа база за астрономско посматрање у Кини и центар за астрономска истраживања свјетске класе, наводи ЦМГ.