Кина главни трговински партнер Европске уније, престигла САД

У првих девет мјесеци 2020. размјена ЕУ и Кине достигла је тако 425,5 милијарда евра, а размјена ЕУ и САД износила је у истом раздобљу 412,5 милијарда евра, показују најновији подаци Евростата. У истом раздобљу 2019. размјена ЕУ с Кином била 413,4 милијарде, односно с САД 461 милијарду.

петак, 4 децембра, 2020 / 16:36

Овај резултат је посљедица раста увоза (+4,5 посто) а извоз (у Кину) је непромијењен”, саопштио је Евростат, додајући да је "у истом раздобљу трговина с САД-ом забиљежила знатан пад увоза (-11,4 одсто) и извоза (-10,0 одсто).

Укупни дефицит ЕУ у трговинском билансу с Кином попео се на 135,9 милијарди евра у првих девет мјесеци 2020., а у истом периоду 2019. био је 123,9 милијарде.

Пораст извоза из Кине у Еуропу

Премда је ЕУ још од 2004. главни трговински партнер Кине – тада је претекао Јапан – ово је први пут да вриједи и обрнуто, да је Кина скинула с трона САД у односу на Европу, истакнуо је у сриједу француски статистички завод (ИНСЕЕ).

Упркос епидемији Цовида-19 и веома снажној економској кризи у првом тромјесечју, кинеска привреда је поново у успону, а потрошња је у октобру била чак и већа него у истом мјесецу прошле године, наводи ИНСЕЕ.

Само у трећем тромјесечју домаћа потражња је подстакла увоз европских производа у Кину, "највише у аутомобилском и у сектору луксузних производа, али и телекомуникација у очекивању америчких санкција Хуавеију”, додаје француски завод.

И извоз из Кине у Европу је порастао током љета и почетком јесени због велике потражње медицинске опреме и електричних производа.

Тако је Свјетска здравствена организација у октробру саопштила да је само Кина извезла готово 44 одсто личне заштитне опреме којом се трговало у свијету у првих шест мјесеци 2020.