Кина: Диаоју никад неће постати Сенкаку

Кина је саопштила да нема простора за компромис са Јапаном у вези са питањима историје и спорне територије, чији ће "сваки инч" бранити од свог сусједа. "По питањима принципа, историје и територије, нема мјеста компромису. Само јасно суочавање са историјом и поштовање сопствене ријечи може прекинути тренутни застој у односима и може им дати неку […]

субота, 8 марта, 2014 / 09:17

Кина је саопштила да нема простора за компромис са Јапаном у вези са питањима историје и спорне територије, чији ће "сваки инч" бранити од свог сусједа.

"По питањима принципа, историје и територије, нема мјеста компромису. Само јасно суочавање са историјом и поштовање сопствене ријечи може прекинути тренутни застој у односима и може им дати неку будућност", рекао је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.

Везе између ове двије азијске земље већ дуго су "затегнуте" јер Пекинг сматра да се Токио није искупио у довољној мјери због окупације дијелова Кине прије и током Другог свјетског рата. Односи су додатно погоршани у протеклих 18 мјесеци због спора око ланца ненасељених острва у Источнокинеском мору.

Бродови из обје земље срећу се око спорних острва, које у Кини називају Диаоју, а Сенкаку у Јапану. Јапан је више пута слао борбене авионе као одговор на прелет кинеских летјелица, што је изазвало забринутост због могућности избијања сукоба.

Јапански премијер Шинзо Абе недавно је изјавио да је Јапану неоходна јача војска да би се изборио са "све већим пријетњама по безбједност од све снажније кинеске војске и непредвидиве Сјеверне Кореје".

Кина и Јапан: Да комшији цркне панда