Кина би радије угасила ТикТок у САД, него да га принудно продају

Кина се противи томе да власник компаније ТикТок, кинеска фирма "Бајт денс”, принудно прода дио пословања те фирме у Америци и више би волио да се апликација једноставно угаси у САД, преноси Ројтерс позивајући се на три неименована извора упозната с ситуацијом.

среда, 16 септембра, 2020 / 12:10

Амерички предсједник Доналд Трамп претходно је рекао да 15. септембар остаје рок у којем кинеска апликација за размјену кратких видео садржаја ТикТок мора да прода своје пословање у САД некој америчкој фирми или ће бити забрањена.

Међутим, кинески званичници сматрају да би принудна продаја довела до тога да "Бајт денс” и Кина дјелују слабо пред притиском Вашингтона, наводе избори, који су тражили да остану анонимни.

Из "Бајт денса” кажу за Ројтерс да им кинеска влада никада није предложила да угасе ТикТок у САД или на неком другом тржишту.

Трамп је претходно, коментаришући медијске извјештаје да БајтДенс жели да избјегне продају, рекао да неће бити продужен рок за продају ТикТока.

То значи да БајтДенс има мање од седмицу дана да постигне договор о продаји, или ће његова апликација бити потпуно забрањена у САД ако то не учини до 15. септембра.

Према извршној наредби од 6. августа, Бијела кућа је дала БајтДенсу рок од 45 дана да прода америчко пословање ТикТока неком купцу у САД, уз образложење да та популарна апликација представља пријетњу за приватност личних података корисника и националну безбједност.

Мада је једном накнадном наредбом прецизирано да трансакција мора да буде завршена до 12. новембра, кинеска технолошка компанија, без обзира на то, вјероватно неће завршити посао у задатом року, оцјењује Раша тудеј.

Наиме, преговори са америчким фирмама заинтересованим за куповину, међу којима су и Мајкрософт и Оракл, искомпликовали су се, према писању "Блумберга”, због доношења нове регулативе у Кини према којој БајтДенс сада мора да поднесе потенцијални споразум о продаји на одобрење надлежном државном органу.

БајтДенс је у међувремену поднио тужбу против владе САД у настојању да оспори извршне наредбе Бијеле куће, наводећи да су компанији ускраћена законска права на редован поступак и да Трампова администрација није понудила никакве "вјеродостојне доказе” у прилог својим тврдњама везаним за националну безбједност.