Кина: Американци престаните поповати!

Кина је поручила САД да престану „поповати“ о правима, након што је Стејт дипартмент објавио годишњи извештај о стању људских права у свијету у коме критикује Кину. Портпарол министарства спољних послова Хонг Леи рекао је да САД треба да се концентришу на поштовање људских права у својој земљи и да престану да се петљају у […]

недеља, април 10, 2011 / 16:38

Кина је поручила САД да престану „поповати“ о правима, након што је Стејт дипартмент објавио годишњи извештај о стању људских права у свијету у коме критикује Кину.

Портпарол министарства спољних послова Хонг Леи рекао је да САД треба да се концентришу на поштовање људских права у својој земљи и да престану да се петљају у ствари друих држава, преноси Би-Би-Си.

Он је додао да је Кина спрема да говори о правима "на основу једнакости и узајамног поштовања", али да се Пекинг противи петљању у њене унутрашње ствари.

"Савјетујемо САД да се позабаве својим поштовањем људских права, а не да се представљају као проповједници људских права", рекао је Леи.

Он је додао да Вашингтон треба да прекине са кориштењем питања људских права у циљу уплитања у унутрашње ствари других земаља.

У извјештају Стејт дипартмента о стању људских права у Кини изражава се забринутост због недавног хапшења умјетника Аи Веивеја, великог критичара владе.

У извјештају се, такође, оптужује Пекинг да је повећао контролу над адвокатима, активистима, интернет блогерима и новинарима.

Власти се оптужују и да су појачали контролу над цивилним друштвом, медијима, као и приступ интернету.

У извјештају се наводи и да је у Кини повећан број нестанака, кућних притвора, затварања у "нелегалне црне затворе" у којима су кажњавају активисти и њихове породице.

Стејт дипартмент издваја још Иран, Ирак, Бурму, Сјеверну Кореју, Обалу Слоноваче, Зимбабве, Украјину, Русију и Бјелорусију као земље у којима се биљеже случајеви тешког кршења људских права.0 КОМЕНТАРА

  1. Колико ме овакве изјаве орасположе. Само онако опале ћушку овом циркусу са клемпавим мајмуном на челу и наставе по свом!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *