Ким поручио: Изравни преговори са САД, па онда можда мораторијум на атомску бомбу

Сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун сложио се да одржи самит са јужнокорејским предсједником идућег мјесеца и да уведе мораторијум на нуклеарне и ракетне пробе уколико његова земља одржи разговоре са САД, рекао је данас шеф јужнокорејске делегације послије повратка са разговора у Пјонгјангу.

уторак, март 6, 2018 / 17:09

Двије Кореје су се на разговорима договориле да одрже самит на њиховој граници крајем априла и да отворе хитну линију комуникације измедју вођа двије земље, објавио је данас Чунг Еуи-јонг, шеф јужнокорејске делегације која је у Пјонгјангу разговарала с Ким Џонг Уном, неколико сати по повратку у Сеул.

Самит ће се одржати у селу Панмунџом, у средини Демилитаризоване зоне која дијели двије Кореје, рекао је Чунг Еуи-јонг, савјетник за националну безбједност јужнокорејског предсједника Мун Џае-ина. Он је рекао да је договорено да прије самита предсједници Ким Џонг Ун и Мун Џае-ин разговарају телефоном.

Сјевернокорејски званичници такође су јасно рекли да Сјеверној Кореји неће бити потребно да задржи своје нуклеарно оружје уколико се војне пријетње против земље ријеше и уколико добије безбједносне гаранције.

Пјонгјанг је обећао да ће суспендовати своје нуклеарне и ракетне пробе током међукорејског дијалога.

Сјеверна Кореја је такође пристала да уведе мораторијум на нуклеарне и ракетне пробе ако одржи преговоре са САД.

Јужнокорејски изасланик рекао је данас новинарима да је Сјеверна Кореја рекла да је спремна да има „отворене“ разговоре са САД о темама које се односе на потенцијално укидање нуклеарног оружја и нормализацију односа између Пјонгјанга и Вашингтона.

Рекао је да је Сјеверна Кореја такође обећала да не користи ни конвенционално ни нуклеарно оружје против Јужне Кореје.

Он је дао ову изјаву послије повратка високе десеточлане јужнокорејске делегације из посјете Сјеверној Кореји током које су разговарли са сјевернокорејским вођом Ким Џонг Уном.

Двије Кореје предузимају кораке да поправе везе натегнуте послије сјевернокорејских нуклеарних и ракетних тестова од када је из Сјевера потекла иницијатива да учествује на недавно завршеним Зимским Олимпијским играма у Пјонгчангу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *