Ким Џонг Ил послао студенте у фабрике, на градилишта и поља

Сjеверна Кореја је затворила своје универзитете на десет мjесеци и послала студенте на рад у фабрике, на поља и градилишта у настојању да подстакне своју привреду, пише британски лист Дејли телеграф. Народу је речено да је циљ да Сjеверна Кореја постане „велика, просперитетна и моћна нација” 2012. године, када се обиљежава 100-годишњица рођења оснивача државе […]

четвртак, 30 јуна, 2011 / 11:33

Сjеверна Кореја је затворила своје универзитете на десет мjесеци и послала студенте на рад у фабрике, на поља и градилишта у настојању да подстакне своју привреду, пише британски лист Дејли телеграф.

Народу је речено да је циљ да Сjеверна Кореја постане „велика, просперитетна и моћна нација” 2012. године, када се обиљежава 100-годишњица рођења оснивача државе Ким Ил Сунга.

Такође идуће године у фебруару Ким Џонг Ил, садашњи „Драги вођа” пуни 70 година и очекује се да ће предати власт и, како се нада, економски јачу нацију свом сину, Ким Џонг Уну, пише лист.

Према извјештајима из Јужне Кореје сјевернокорејска влада наложила је свим универзитетима у земљи да прекину наставу на десет мјесеци, до априла идуће године. Изузети су само студенти који треба да дипломирају наредних неколико мјесеци и страни студенти.

Извјештаји из Сјеверне Кореје, затворене за медије, стижу преко сусједних земаља, посебно Јужне Кореје.

Студенти ће радити на градилиштима у великим градовима, а има назнака и да ће бити ангажовани на отклањању штете од недавног снажног тајфуна који је оштетио пољопривредне области, пише британски лист.

Аналитичари у Јапану сматрају да економски опоравак није једини разлог за ову одлуку сјевернокорејских власти да растуре студенте по цијелој земљи. Као један разлог помиње се страх од могућег почетка демонстрација на универзитетима, по угледу на народне побуне у арапском свијету.

Јапански аналитичари кажу да су сјевернокорејске власти посљедњих неколико мјесеци од Кине набавиле опрему за сузбијање демонстрација, укључујући сузавац и палице, и да је појачано присуство полиције на кључним мјестима у Пјонгјангу.0 КОМЕНТАРА