Кијев: Подигнута оптужница против бивше премијерке

Суд у Украјини наредио је да бивши премијер Јулија Тимошенко буде притворена након што је тужилаштво поднијело захтјев за њено привођење током процеса против ње према оптужбама за злопупотребу положаја. Тужилаштво, које Тимошенко терети за нелегално приморавање државне енергетске компаније "Нафтогаз" да 2009. године потпише уговор о испоруци гаса са Русијом, саопштило је да бивши […]

петак, 5 августа, 2011 / 17:19

Суд у Украјини наредио је да бивши премијер Јулија Тимошенко буде притворена након што је тужилаштво поднијело захтјев за њено привођење током процеса против ње према оптужбама за злопупотребу положаја.

Тужилаштво, које Тимошенко терети за нелегално приморавање државне енергетске компаније "Нафтогаз" да 2009. године потпише уговор о испоруци гаса са Русијом, саопштило је да бивши премијер омета процес.

Тимошенко одбацује оптужбе, које су повезане са уговорима за куповину природног гаса од Русије, и сматра их осветом њеног ривала предсједника Јануковича.

Влади Јулије Тимошенко изгласано је неповјерење у парламенту у марту 2010. године. Тимошенко је од Европског суда за људска права затражила мишљење да ли су оптужбе против ње политички мотивисане.

Према украјинском закону, за ове оптужбе предвиђена је затворска казна у трајању од седам до десет година.

Уколико буде проглашена кривом, Тимошенко неће моћи да учествује на парламентарним изборима, заказанима за октобар 2012. године. Сљедећи предсједнички у Украјини одржавају се 2015. године.Оставите одговор