Кићење туђим паперјем: Трамп опет естрадно најављује крај Исламске државе

Амерички предсједник Доналд Трамп је изјавио да очекује да ће сљедеће недјеље моћи да објави да САД и савезници контролишу 100 одсто територије која је била под контролом исламске државе.

четвртак, 7 фебруара, 2019 / 00:41

Tрамп је данас рекао да ће му војни званичници врло брзо дати и званичну потврду да је преузета контрола над свих 100 одсто територије коју је некада држала Исламска држава у Ираку и Сирији.

Ово је, наравно, све представа за домаћу и свјетску јавност, која нема благе везе о чињеницама. Осим што ИД има високо присуство у од Трампа и друштва спонзорисаном терористичком упоришту у покрајини Идилиб, постоји и тзв. "Пустињски троугао" на територији који контролишу владине снаге из Дамаска. САД не чине ништа да помогну на том пољу, већ и даље држе 55-километарски појас око Ал Танфа, да би блокирали и даље пут Дамаск – Багдад.

Амерички предсједник је то изјавио у Стејт департменту министрима вањских послова и високим званичницима 79 земаља чланица коалиције коју предводе САД у борби против снага Исламске државе, међу којима је био и црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић.

Трамп је, међутим, упозорио да чак и док терористичка група губи и посљедње остатке својих територија, оперативци ИД-а који су још увијек у региону и даље ће представљати пријетњу.

"Будите сигурни да ћемо урадити све што је потребно да побиједимо и посљедњег човјека у лудилу ИД-а", казао је амерички лидер.

Амерички званичници су прецизирали да је Исламска држава изгубила 99, 5 одсто територије које је контролисала, као и да сада држи само око пет квадратних километара у Сирији, у селима у долини средњег Еуфрата, где је концентрисан највећи део њених преосталих бораца.

Трамп је, иначе, у децембру најавио повлачење 2.000 америчких војника из Сирије.