КГБ убио Албера Камија?

Чувени француски књижевник Албер Ками, који је погинуо у саобраћајној несрећи 1960. године, можда је био жртва совјетске обавештајне службе, навео је један италијански стручњак. Италијански академик Ђовани Катели је у листу "Коријере дела сера" изнио теорију, коју су многи скептично примили, да је КГБ ликвидирао аутора "Странца" и "Мита о Сизифу" јер је "знао […]

уторак, 9 августа, 2011 / 15:21

Чувени француски књижевник Албер Ками, који је погинуо у саобраћајној несрећи 1960. године, можда је био жртва совјетске обавештајне службе, навео је један италијански стручњак.

Италијански академик Ђовани Катели је у листу "Коријере дела сера" изнио теорију, коју су многи скептично примили, да је КГБ ликвидирао аутора "Странца" и "Мита о Сизифу" јер је "знао превише и планирао све да објави".

Катели се у тексту позива на дио из дневника чешког пјесника Јана Забрана који је изостављен из италијанског издања. У том дјелу, Забрана пише о свом сусрету са руским КГБ контактом.

"Чуо сам нешто веома чудно од човјека који зна много ствари и који има добро обавјештене изворе. Забрана је рекао да су саобраћајну несрећу у којој је Албер Ками погинуо 1960. организовали совјетски тајни агенти. Они су оштетили гуму аутомобила тако што су користили опрему која је при одређеној брзини издувала гуму."

Катели је навео да је наређење да се убије Ками потекло директно од тадашњег совјетског министра спољних послова Димитрија Шепилова који се разбјеснио чланком објављеним у једном француском листу 1957. године у коме га Ками криви за одлуку Москве да пошаље војску у Мађарску и угуши побуну 1956. године.

Овај сценарио није убједио француског филозофа Мишела Онфреја, који ради на биографији Камија.

"Мислим да то није вероватно. КГБ је имао друге начине да се ријеши Албера Камија."

Онфреј је додао да је Ками у време погибије код себе имао повратну карту за Париз где је намјеравао да проведе Божић са породицом и да је тек у посљедњем тренутку одлучио да се врати са пријатељем и издавачем Мишелом Галимаром.

Њихов аутомобил је, наводно, склизнуо са залеђеног пута и ударио у дрво. Ками је умро на лицу мјеста, док је Галимар преминуо неколико дана касније.

Војтек Рипка са Института за студије тоталитарних режима у Прагу , такође, сумња у Кателијеву верзију догађаја и наводи да је његове тврдње немогуће провјерити, јер Русија у строгој тајности чува све информације о комунистичној тајној полицији.

Албер Ками је рођен у новембру 1913. године. Био је књижевник, новинар и филозоф. Нобелову награду за књижевност добио је 1957. године и послије Рађарда Киплинга био је најмлађи добитник те престижне награде и први аутор рођен у Африци који је добио то признање.