Кфор припушта Србију да лети на граници Косова

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је данас да Војска Србије планира да у наредном периоду започне са надгледањем административне линије са Косовом и Метохијом употребом хеликоптера и беспилотних летјелица. Он је у Београду у разговору са командантом Кфора генерал-мајором Гуљелмом Луиђијем Миљетом рекао да ће то бити првенствено дио подршке реализацији заједничких […]

четвртак, 11 фебруара, 2016 / 20:06

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је данас да Војска Србије планира да у наредном периоду започне са надгледањем административне линије са Косовом и Метохијом употребом хеликоптера и беспилотних летјелица.

Он је у Београду у разговору са командантом Кфора генерал-мајором Гуљелмом Луиђијем Миљетом рекао да ће то бити првенствено дио подршке реализацији заједничких активности Војске Србије и Кфора, попут једновремених патрола и осматрачница.

Генерал Диковић је нагласио да због надлежности и одговорност Кфора, Војска Србије види управо Кфор као кључну снагу за очување безбједности и стабилности на Косову и Метохији.

Диковић је рекао да догађаје на Косову и Метохији, који су пријетња по безбједност, треба окарактерисати на прави начин, предвидјети циљеве дјеловања њихових починилаца и могуће посљедице, као и да се мора дјеловати превентивно, а не само када се инциденти догоде.

Диковић је истакао да је заједнички задатак Војске Србије и Кфора очување безбједности у зонама одговорности са обје стране административне линије, као и да међународни фактор пресудно утиче на политичку ситуацију на Косову и Метохији.

Он је додао да због тога Кфор има велику одговорност за безбједност свих људи у овој покрајини, а посебно Срба и других неалбанаца.

Он је истакао да се достигнити ниво сарадње са Кфором одликује високим степеном повјерења и међусобног разумијевања, о чему најбоље говори чињеница да је изведено више од шест хиљада заједничких активности од ступања на снагу Војнотехничког споразума.