Кетрин Ештон мисли и о Сирији (а не пјева)

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон осудила је насиље у Сирији и оцијенила да у тој земљи мора одмах да се почне с дубоким политичким реформама. У саопштењу Ештонове наводи се да сиријске власти морају одмах да престану са примјеном насиља против демонстраната и да поштују њихово право на протест. Пуцање […]

недеља, 24 априла, 2011 / 16:24

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон осудила је насиље у Сирији и оцијенила да у тој земљи мора одмах да се почне с дубоким политичким реформама.

У саопштењу Ештонове наводи се да сиријске власти морају одмах да престану са примјеном насиља против демонстраната и да поштују њихово право на протест.

Пуцање на демонстранте је "ужасно и неприхватљиво", оцијенила је Кетрин Ештон и додала да одговорни за ове догађаје морају бити изведени пред лице правде.

Она је сиријске власти позвала да спровођење дубоких политичких реформи започну поштовањем најосновнијх права и слобода и додала да је од највеће важности да реформе почну одмах.

"ЕУ је спремна да подржи реформе у Сирији чим оне буду биле започете", нагласила је Ештонова, али је и додала да су промјене у Сирији могуће само ако власти престану са сваким обликом насиља.

Масовни протести против сиријског предсједника Башара ал-Асада, који је на власти од 2000. године, почели су 15. марта.