Кесић: Усвајање резолуције о Сребреници има политичку димензију

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић сматра да усвајање резолуције о Сребреници у Скупштини општине Сребреница у идентичном тексту какав је донио Европски парламент има политичку димензију и да је циљ тога да се поново скрене пажња на Републику Српску. "Мислим да се овдје умијешала политика. У овом моменту је некоме био циљ да се […]

недеља, април 10, 2011 / 16:32

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић сматра да усвајање резолуције о Сребреници у Скупштини општине Сребреница у идентичном тексту какав је донио Европски парламент има политичку димензију и да је циљ тога да се поново скрене пажња на Републику Српску.

"Мислим да се овдје умијешала политика. У овом моменту је некоме био циљ да се поново скрене пажња на РС и да се Српска представи као фактор нестабилности у БиХ и преко Сребренице да се врате слике из рата и на тај начин поново направи асоцијација РС са ратом", рекао је Кесић гостујући у Дневнику наше телевизије.

Кесић је додао да се случај прегласавање једног народа, као што је усвајање резолуције у СО Сребреница без српских одборника, у САД представља као питање основне демократије, будући да Американци мисле да је демократија кроз цијели свијет иста и да је америчка демократија "један човјек један глас" начин како се одлучује у другим земљама.

"То се, када се говори о оваквим ситуацијама, често злоупотребљава", рекао је Кесић, појаснивши да се прегласавање, односно гласање против воље једног народа представља као да је то воља већине грађана БиХ или у овом случају већине грађана Сребренице.

Коментаришући приједлоге о организовању конференције о "Дејтону два", Кесић је рекао да су данас околности другачије него 1995. године и да не постоји сагласност о томе у међународној заједници. "Било би веома тешко да се понови Дејтон и мислим да су тога свјесни сви у међународној заједници", истакао је Кесић.

На питање да ли сматра да ће САД вршити притисак када је ријеч о уставним промјенама у БиХ, Кесић је рекао да су САД од Дејтона до данас вршиле притисак, који је већином био усмјерен против РС, али да су сада мало промијениле став о томе како треба да се изгради БиХ. "Више се не говори о централизацији БиХ као моделу који Америка подржава", рекао је Кесић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Кесић је рекао да је нереално очекивати брзо формирање Савјета министара БиХ и да је сада кључни моменат да се схвати да постоје три опције за будућност БиХ. "Једна је да се мрцваримо и даље, нон-стоп кренемо па станемо, да томе нема краја. Друга опција је да се изгради она БиХ која је предвиђена у Дејтонском споразуму – децентрализована држава. Трећа опција је да се једноставно призна да ова држава не може опстати и да се крене једним мирним путем договора о разлазу", рекао је Кесић.

Коментаришући рестриктивне мјере које је усвојила ЕУ, а односе се на политичаре у БиХ, Кесић је истакао да се не може градити демократија на основу недемократских и нелегалних понашања "највећег представника ЕУ".

"Свако ко мисли својом главом види да је један од кључних проблема баш институција високог представника. Мало је апсурдно да говоримо о неким казнама које су намијењене да натјерају једну државу и грађана да прихвате улазак у ЕУ. Ако то мора на силу да се постигне, онда морамо поставити питање шта значи ЕУ и које су то вриједности због којих ми желимо да улазимо у ЕУ", поручио је Кесић.

                                                                                                                                              Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *