Кесић: Република Српска има све механизме да уђе у дијалог са ЕУ

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да је структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, вођен у Бањалуци, једна од прилика коју вриједи искористити колико је могуће. Мора се схватити да је процес за интеграцију са ЕУ измијењен с овим искораком и да Република Српска има све механизме да уђе у дијалог са […]

среда, јун 8, 2011 / 17:08

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да је структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, вођен у Бањалуци, једна од прилика коју вриједи искористити колико је могуће.

Мора се схватити да је процес за интеграцију са ЕУ измијењен с овим искораком и да Република Српска има све механизме да уђе у дијалог са европском заједницом – изјавио је Кесић у Бањалуци.

Према његовим ријечима, БиХ је сада прескочила неку процедуру и ушла у најосјетљивији дио преговора са ЕУ, а повеља која је најзначајнија управо је правосуђе.

Кесић је објаснио, да иако БиХ није кандидат за чланство у ЕУ и нема тај статус, постоје озбиљни разговори у оквиру Уније који БиХ извлаче изван других земаља које тек треба да почну прву повељу.

"То је врло позитивно, али проблем ће бити у мотивацији која постоји у Федерацији БиХ и странкама, посебно СДП-у, којима је стало да ти преговори буду неуспјешни, јер је њихов интерес да САД буду водеће на овим просторима" – закључио је Кесић.Оставите одговор